Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Älmhults kommun är med i Bästa Biennalen – en konstfestival för barn och unga!

I höst är det dags för Bästa Biennalen, en konstfestival där barn och unga kan uppleva och skapa konst tillsammans med andra. I år är festivalen större än någonsin och i Kronobergs län deltar sex arrangörer. I Älmhults kommun är elever med och deltar i en spännande workshop tillsammans med konstnären Petra Lindholm följt av en utställning på Älmhults bibliotek.

Under veckorna runt höstlovet, från den 23 oktober fram till den 7 november, går konstfestivalen av stapeln. 75 olika arrangörer i sex olika regioner i södra Sverige erbjuder utställningar, verkstäder och andra evenemang för barn och unga.

Helen Carlsson, kulturstrateg:

- Det är oerhört roligt att Kronoberg, tillsammans med våra grannregioner, bjudits in att medverka i den här fantastiska konstbiennalen. Jag ser fram emot att fler barn och unga nu får uppleva glädjen i att tillsammans och med en professionell konstnär skapa och uppleva konst.

Thomas Simonsson, ordförande kultur- och fritidsnämnden:

- Barn och ungas rätt till kultur är en prioriterad fråga för Älmhults kommun. Att medverka som arrangör i Bästa biennalen är oerhört positivt för vårt arbete med barn och unga.

I Kronoberg deltar sex arrangörer med lika många inbjudna konstnärer. De bjuder på en kavalkad av upplevelser med allt från workshops med ljus och glas i fokus, experiment med videodokumentation, performance och digitala bilder, skapande i betong och med återvunnet material till en djupdykning i det textila arvet och svävande mobiler och rymdljud.

Om konstnären, Petra Lindholm

Petra Lindholm är en konstnär som bor och arbetar utanför Älmhult i Småland. Hon har främst video, textil och ljud som medium. Petra komponerar ljudspår till sina filmer och låter sin egen röst bli en experimentell del i både prat och sång. För Bästa Biennalen har konstnären samlat rymdljud som kommer att ligga som ett soundtrack i salen medan deltagarna gör svävande mobiler av vårt solsystem.

Arrangörer i Kronoberg

Ljungbergmuseet Recycle på Ljungbergmuseet! Länk till annan webbplats. 6 nov 12-15:30, 7 nov 12-15:30

Kulturparken Småland – En annan värld Länk till annan webbplats. 2 -6 nov 13-15

Växjö konsthall – Växjö glitchar! Länk till annan webbplats. 26 okt 15-18

Italienska Palatset – Det textila arvet Länk till annan webbplats. 23 okt – 7 nov

Älmhults kommun – Svävande mobiler och ljud i rymden Länk till annan webbplats. workshop 27 okt 8.30 och 11.15, utställning 28 okt – 5 nov

Ljungby konstförening – Workshop för unga skulptörer i Lagan och Ljungby Länk till annan webbplats. 24 okt 14.00 – 17.00, 27 okt 17.00 – 20.00, utställning familjevisning 3 nov 17.30

För frågor och mer information gällande arrangemangen, se respektive arrangörs evenemangssida.

Om Bästa biennalen

Bästa Biennalen, som har funnits i Skåne sedan 2013, arbetar för att främja barns och ungas möte med samtida konst, bland annat genom att samordna en återkommande konstbiennal vartannat år. Konstbiennalens innehåll produceras av olika deltagande arrangörer såsom konstinstitutioner, aktörer från det fria kulturlivet och kommuner tillsammans med konstnärer. Under konstbiennalen får barn och unga möjlighet att uppleva och skapa konst tillsammans med sina vuxna, kompisar eller på egen hand genom att deltaga i arrangemang ledda av konstnärer.

Bästa Biennalen arbetar året runt med utvecklingsarbete, fortbildning, nätverkande och samverkan på nationell och internationell nivå. Bästa Biennalen finansieras av Region Skåne, Kulturrådet och Ystads kommun med huvudkontor på Ystads konstmuseum. Till konstbiennalen 2021 har fem nya regioner tillkommit i södra Sverige – Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Region Kronoberg, vilka medfinansieras av sina respektive regioner.

Läs mer om Bästa biennalen här Länk till annan webbplats.

Kontakt

Helen Carlsson
Kulturstrateg, Älmhults kommun

helen.carlsson@almhult.se
0476-552 19

Nyhet
Publicerad:
Till toppen