Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Älmhult säger ja till gemensamt avfallsbolag

Idag röstade kommunfullmäktige ja till att bilda ett gemensamt avfallsbolag tillsammans med Växjö, Tingsryd, Lessebo och Markaryds kommuner. Bolaget ska heta Södra Småland Avfall och Miljö och kommer att ansvara för sophämtning, återvinningscentraler och slamtömning i alla fem kommuner.

Tidigare har Tingsryd och Lessebo tagit beslut om att ingå i Södra Småland Avfall och Miljö. För att bolaget ska bildas krävs ett positivt beslut i alla fem kommuner. Bolaget kommer i sådana fall att bildas i april. Därefter drivs det av en interimsorganisation och en VD fram till bolagets operativa start den 1 januari 2019.

Under 2018 kommer Älmhults kommun även att göra en upphandling för fastighetsnära insamling. Fastighetsnära insamling innebär att du som villaägare har två sopkärl vid tomten, så att du utöver matavfall och restavfall även kan sortera tidningar och förpackningar.

- Äntligen är vi på väg att införa fastighetsnära insamling av hushållsavfall, det har länge funnits en efterfrågan och detta borde varit gjort för minst 10 år sedan, säger kommunstyrelsens ordförande Eva Ballovarre. Det är en service till våra kommuninvånare och ett steg i rätt riktning för att öka sorteringen av hushållsavfall.

För dig som invånare kommer det inte att ske några förändringar i sophämtningen under 2018. Mer information om vad som händer efter den 1 januari 2019 och hur den fastighetsnära insamlingen ska fungera kommer.

Beslut fattas i övriga kommuner följande datum:
Markaryd: 26 februari
Växjö: 27 februari

För mer information och intervjuer:

Eva Ballovarre
Kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0476-551 76
E-post: eva-marie.ballovarre@almhult.se

Nyhet
Publicerad:
Till toppen