Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Älmhult i topp när hela Sveriges robusthet inför framtiden rankas

Älmhults kommun hamnar i topp när Sveriges mest framtidsäkra kommuner rankas.

Rapporten visar hur robusta kommunerna är jämfört med sina grannar i regionen, men också jämfört med kommuner med liknande förutsättningar runt om i Sverige.

Regionernas kamp är en kartläggning av alla Sveriges kommuner som bygger på data från SCB. Sveriges kommuner utvärderas utifrån allt från hur stor andel av befolkningen som är under 55, till skolelevernas meritvärde, inflyttning och näringslivets uthållighet. Siffror från senaste året och utvecklingen under senaste 10 åren analyseras. Robusthetsindexet är en sammanvägning av dessa 12 indikatorer med syfte att skapa en övergripande bild av kommunernas välstånd och framtidsutsikter.

Älmhults kommun rankas som topp tre i kommungruppen ”Pendlingskommun nära mindre stad/tätort”, som med 52 kommuner är den största gruppen i undersökningen. Tjörn med närheten till Göteborg rankas högst i gruppen.

I rapporten nämns särskilt att Älmhult sticker ut som Sveriges tredje kommun med högst andel sysselsatta i kunskapsintensivt näringsliv, på första plats ligger Stockholm.

– Det är glädjande att vi fortsätter vara en stabil och attraktiv kommun. 2017 blev vi utsedda till Årets tillväxtkommun, och vi fortsätter på den inslagna vägen med att fortsätta rankas högt. Rapporten från WSP är ett kunskapsunderlag som bygger på hårdfakta som visar att Älmhult kan stå emot snabba omvärldsförändringar, säger Elizabeth Peltola (C), ordförande i kommunstyrelsen i Älmhults kommun.

Med pendlingskommun nära mindre stad/tätort räknas man till om minst 30% pendlar ut eller in till mindre stad/tätort för att arbeta.

Kartläggningen Regionernas kamp görs årligen av teknik- och analysföretaget WSP. Länk till annan webbplats.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen