Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

1 september är det Brandman på jobbet-dag!

Brandman framför brandbil i garaget, Räddningstjänsten i Älmhult

Vi hyllar våra brandmän och deras huvudarbetsgivare! De insatser som de gör är ovärderliga.

Vi vill skicka ett stort tack till alla huvudarbetsgivare (som deltidsbrandmännen har) och till alla brandmäns fantastiska familjer och partners. Vi vet att ni står bakom och stöttar i ur och skur. Utan er förståelse, planering och marktjänst under brandmännens larm, utbildning och beredskapstid skulle vi inte ha en fungerande räddningstjänst, säger Lars Nilsson, räddningschef i Älmhults kommun.

Vi har bett Timmey Falck, som till vardags jobbar på IKEA, men som var fjärde vecka kliver in i arbetet som deltidsbrandman, berätta om hur det arbetet är. Men först har vi frågat Mikael Tugetam, Teamleader på IKEA SV AB, hur det är att ha en deltidsbrandman i teamet.

”Att ha en deltidsbrandman i mitt team ser jag enbart som positivt och vi har haft det tidigare också. De är motiverade och ansvarsfulla medarbetare som också har god utbildning inom sjukvård. Det är klart att det känns tryggt för mig, som chef och ordinarie arbetsgivare, att ha en deltidsbrandman på arbetsplatsen. Det är självklart att jag och teamet stöttar honom i denna viktiga samhällsfunktion. Som chef gör jag det genom att se till att teamet funkar då Timmy har beredskap och att ge ledighet för exempelvis övningar och utbildningar under ordinarie arbetstid”, säger Mikael Tugetam, IKEA SV AB.

Timmey, vad fick dig att vilja arbeta som deltidsbrandman?

Jag har alltid velat jobba inom Blåljuset*. När jag gick i nian praktiserade jag här på brandstationen och kände direkt att det var något jag ville arbeta med. Jag tycker om att hjälpa människor, det är en stark drivkraft och något jag mår bra av. Att få jobba inom räddningstjänst är en ynnest. När jag är med i en utryckning kommer jag förmodligen fram till någon som har sin värsta dag i livet och som vi förhoppningsvis, och faktiskt för det mesta, kan hjälpa så att livet blir bra igen.

Vad är utmaningen i arbetet?

Fysiskt behöver jag vara i god form, det vill säga en kombination av styrka och uthållighet. Det är livsavgörande i vårt yrke att vi orkar med jobbet men lika viktigt är att känna var den egna gränsen går. Vi testas regelbundet. En övning kan vara att rökdyka, sedan gå ut och göra tunga squat och samtidigt slå med en tung hammare på ett däck, sedan rökdyka igen och så vidare för att när testet nästan är slut lägga ett pussel med 7 bitar. Du lär dig hur du påverkas av extremt fysiskt arbete samtidigt som du ska tänka rationellt; du kommer att veta vad din gräns går.

Psykiskt behöver jag vara beredd på det mesta. Även om vi har rutiner och vet vem som gör vad i utryckningsteamet så vet inte hur det ser ut på olycksplatsen när vi kommer fram. Med den kunskap vi har måste vi improvisera. Vi har ett jättebra samarbete med ambulansen. I Älmhult har vi en ambulans stationerad, om den är ute på ett räddningsuppdrag rings ambulansen från Ljungby in och då tar det ungefär 30 minuter innan den är på plats. Det innebär att många gånger är det vi som är framme först på olycksplatsen. Så att kunna första hjälpen och lite till är ett måste.

Att ha en tydlig kommunikation med varandra är jätteviktigt. Delvis bygger den på rutiner, att vi vet vem som gör vad redan innan vi gör en uppgift och att vi har en terminologi som vi alla förstår innebörden av. När vi rökdyker har vi en walkie-talkie" så att alla har radiokontakt med varandra.

Hur funkar det med att kombinera arbetet som deltidsbrandman med ditt arbete på IKEA?

Jag kör truck på IKEA och där ingår jag i ett superbra team med fantastiska kollegor och chef. Något negativ har aldrig kommit upp. Jag har beredskap var fjärde vecka och mina kollegor kliver direkt in och täcker upp för mig när jag behöver rusa. Jag är tacksam över att jobba på en arbetsplats där de ser en deltidsbrandman som en tillgång och där det känns helt naturligt att arbeta trots att alla vet att jag i framtiden vill gå vidare inom brandmannayrket.

Nämn några egenskaper som är bra att ha som deltidsbrandman

Ordning, reda och planering om det kan kallas egenskaper. När jag har jour ligger jag alltid tre steg före. Jag vet vad nycklarna till lägenhet och bilen är. Är det vinter lägger jag en trasmatta över vindrutan på bilen, som jag kan slita av, för jag har inte tid att skrapa bort is och snö. Lagar jag mat står jag alltid kvar vid spisen så att jag snabbt kan stänga av plattan och inte behöver fundera på om jag kom ihåg det. Tränar och duschar gör jag på brandstationen och jag handlar mat för hela veckan, för jag kan inte stå på Willys eller Ica om larmet går. Anspänningstid är fem minuter. Det innebär att från larmet går på min sökare till att brandbilen rullar ut från stationen är det fem minuter. Då ska jag ha tagit mig dit, bytt om och satt mig i brandbilen. Så just under beredskapsveckan är jag mer ordentlig än vanligt.

Hur ser framtiden ut?

Just nu är mitt arbete på IKEA kombinerat med deltidsbrandmanyrket perfekt. Samtidigt går jag utbildningen GRIB (grundutbildning för räddningstjänst i beredskap) Där lär jag mig mer om rökdykning, losstagning och även en del kemi. Efter det kommer jag att ta lastbilskörkort vilket ska bli kul. Så småningom ska jag börja plugga för att kunna söka mig till räddningstjänsten på heltid.

Om du vill söka jobb som deltidsbrandman hör av dig till:

Hanna Björkman, epost: hanna.bjorkman@almhult.se Tfn: 0476-552 61
eller
Staffan Hård, epost: staffan.hard@almhult.se Tfn: 0476-550 91

*Blåljus är ett vardagligt begrepp för ambulans, brandkår och polis.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen