Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Försäljning av folköl, tobak, elektroniska cigaretter och receptfria läkemedel

Du som säljer folköl, tobak, elektroniska cigaretter och receptfria läkemedel ska anmäla eller ansöka om detta till miljö- och byggnämnden.

Anmälan

Till höger hittar du våra e-tjänster för anmälan

Försäljning av receptfria läkemedel

Du som bedriver detaljhandel med receptfria läkemedel och/eller nikotinläkemedel ska först anmäla denna försäljning till Läkemedelsverket. En anmälan görs även till miljö- och byggförvaltningens via särskild blankett för anmälan om försäljning av receptfria läkemedel.

Läkemedelsverketlänk till annan webbplats

Särskild blankett för anmälan om försäljning av receptfria läkemedel.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För handläggning av anmälan debiterar kommunen 1008 kronor.

Försäljning och servering av folköl

Du som näringsidkare och som vill sälja eller servera folköl måste anmäla detta i förväg.

Försäljning av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare

Du som näringsidkare och som vill sälja elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare måste anmäla detta i förväg.

Försäljning av tobaksvaror

Du som näringsidkare och som vill sälja tobaksvaror måste från och med 1 juli 2019 ansöka om detta i förväg. Bilagan 'Finansieringsplan' ska fyllas i och lämnas in tillsammans med ansökan.

Avgifter för tillsyn

Servering och/eller försäljning av folköl

Du som säljer och/eller serverar folköl betalar en tillsynsavgift på 825 kronor per hel timme handläggningstid. Från och med 1 januari 2021 är avgiften 1008 kronor.

Försäljning av tobak och elektroniska cigaretter

Du som säljer tobaksvaror ska betalar en tillsynsavgift på 825 kronor per hel timme handläggningstid. Från och med 1 januari 2021 är avgiften 1008 kronor. Du som har serveringstillstånd betalar ingen ytterligare avgift för försäljning av tobak.

Receptfria läkemedel

Du som säljer receptfria läkemedel och/eller nikotinläkemedel betalar en tillsynsavgift på 825 kronor per hel timme handläggningstid. Från och med 1 januari 2021 är avgiften 1008 kronor.

Samordning av avgifter

Du som betalar tillsynsavgift med anledning av serveringstillstånd betalar ingen ytterligare avgift för försäljning av folköl och tobaksvaror.

Du som säljer (eller serverar folköl) två eller flera av de avgiftsbelagda produkterna, till exempel både receptfria läkemedel och tobak, betalar 825 kronor per hel timme handläggningstid. Från och med 1 januari är avgiften 1008 kronor.

Till toppen