Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Utökad anteckningsskyldighet för alla verksamheter som producerar, transporterar, samlar in, behandlar samt mäklar eller handlar med farligt avfall

Farligt avfall kräver särskild hantering eftersom det kan vara brandfarligt, frätande eller giftigt för människor djur och miljö. Den senaste statistiken visar att det uppstår över 2 miljoner ton farligt avfall per år i Sverige men enligt Naturvårdsverket kan det i själva verket vara mer då tillsynsmyndigheter i dag saknar verktyg för att spåra flödet av farligt avfall.

För att komma till rätta med det kommer en utökad anteckningsskyldighet gälla från och med 1 augusti. I stora drag innebär den att alla företag, som på något sätt producerar, transporterar, samlar in, behandlar, mäklar eller handlar med farligt avfall ska registrera och anteckna allt farligt avfall som de har till avfallsregistret hos Naturvårdsverket.

Uppskattningsvis berörs över en miljon företag och verksamheter. Oavsett vilken verksamhet som bedrivs lämnar nästan alla ifrån sig någon form av farligt avfall som exempelvis elektronik, lysrör och olika kemikalier.

Anteckning/register måste föras från och med den 1 augusti 2020 och rapportering ska göras senast den 1 november 2020.

Frågor och svar om nya avfallsregistret för farligt avfall hittar du via denna länk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mer om rapporteringssystemet hittar du via denna länk. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen