Så räddar vi igelkottarna under Valborgsmässoafton

Valborgsmässoafton är en mysig tradition men kvällen kan sluta i tragedi för igelkottar och andra djur. Med enkla medel kan vi förhindra att vilda djur brännskadas svårt eller bränns till döds.

Högarna med ris, kvistar, löv och annat utgör perfekta boplatser för igelkottar, men även för kaniner, harpaltar och småfåglar. När majbrasan tänds riskerar den att bli en dödsfälla.

Igelkottar är långsamma, nattaktiva djur och de söker sig gärna ner i hålor för att gömma sig. Det gör att de kanske inte tar sig ut, eller att de brännskadas, när brasan tänds på. Igelkottar som ännu inte vaktat går en plågsam död till mötes om majbrasan tänds utan att först ha kontrollerats.

Enkel åtgård: Försäkra dig om att inga djur bosatt sig i rishögen

Även om riset till majbrasan samlats ihop nyligen bör rishögen kontrolleras. Ett bra sätt är att dagen innan, eller samma dag, flytta rishögen en bit bort och söka igenom rishögen innan den tänds på. Är majbrasan stor kan det vara bra att använda en lång planka för att häva upp brasan.

Genom att lägga den lilla extra tiden på att kontrollera och flytta majbrasan räddar vi liv den 30 april och visar omsorg om de vilda djuren.

Nyhet
Publicerad: