Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Energirådgivningen satsar på solceller

Älmhults kommun kommer framöver att arbeta extra mycket med solceller. Kommunens energi- och klimatrådgivare deltar under 2018-2019 i ett nationellt projekt för att informera villaägare, företag och organisationer om solceller. Projektet utförs på uppdrag av Energimyndigheten och ingår i en större satsning för att stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

”Insatsprojekt solel” har precis dragit igång och pågår till hösten 2019. Inom projektet utför de kommunala energi- och klimatrådgivarna en rad aktiviteter för att stärka kunskaperna om solceller, såsom föreläsningar, studiebesök och rådgivning kring solceller. Informationssatsningen är riktad till villaägare, små- och medelstora företag samt till organisationer, exempelvis bostadsrättsföreningar, i kommunerna. Även rådgivning direkt till enskilda aktörer erbjuds.

Bästa sparkontot

– Solceller har sjunkit drastiskt i pris på senare tid är idag en lönsam investering för många villaägare, menar Cecilia Axelsson, energi- och klimatrådgivare i Älmhults kommun.

Taket behöver inte ligga i perfekt söderläge. Öst och väst går också utmärkt, och ger ofta till och med en bättre matchning mot konsumtionen eftersom hushållen använder mest el på för- och eftermiddagen. Det viktiga är att taket inte skuggas för mycket.

– För några år sedan, när solceller var dyrare, var subventioner avgörande för att folk skulle nappa. I dagsläget är information ofta tillräckligt – genom att berätta att solceller är en långsiktigt god investering med låg ekonomisk och teknisk risk kan vi övertyga många att ta steget. Det blir en aha-upplevelse – många tror att solceller är dyrare och krångligare än vad som är fallet, och det ger betydligt bättre avkastning än vad du får på sparkontot, berättar Cecilia.

Aktiviteter i Älmhult - lördagen 29 september

Lördagen den 29 september kommer kommunens energirådgivare att vara på torget för att svara på frågor och diskutera solceller. På plats kommer även finnas solcellsleverantörer som kan ge mer tips och råd. Förra årets föreläsning om solceller lockade väldigt mycket folk och kommunen kommer att erbjuda ytterligare en föreläsning till våren.

Kommunen efterlyser också privatpersoner eller bostadsrättsföreningar som har installerat solceller och som vill dela med sig av erfarenheter till andra nyfikna invånare.

– Det kan vara värdefullt för privatpersoner som funderar på solceller att få diskutera med någon som nyligen har gått igenom processen, menar Cecilia Axelsson.

Vill du veta mer?
Kontakta energi- och klimatrådgivare för Älmhults kommun, Cecilia Axelsson, telefon 0476 550 75, cecilia.axelsson@almhult.se

Funderar du på om solceller är något för dig? Läs mer om "solelportalen - vägledning om solceller" på Energimyndighetens webbsida. Länk till annan webbplats.

Solceller Haganässkolan

Nyhet
Publicerad:
Till toppen