Byt däck - för dig själv och för miljön

​Nu är det hög tid att byta till sommardäck - särskilt för dig som använder dubbdäck! Senast den 16 april måste dubbdäcken av, men ju förr desto bättre - för dig själv och för miljön.

Varje gång dubbarna i ett dubbdäck träffar asfalten river de upp partiklar från vägbanan. Studier visar att dubbdäck river loss många gånger fler partiklar än dubbfria vinterdäck. Som jämförelse kan nämnas att om ett sommardäck river upp en partikel så river ett så kallat nordiskt odubbat vinterdäck upp 10 partiklar och ett dubbat vinterdäck 100 partiklar.

Dessa partiklar sprids i luften vi andas. De irriterar luftvägarna och påverkar i första hand barn och personer med astma och luftvägssjukdomar. Om vi minskar andelen dubbdäck i Älmhults kommun så har vi större chans att leva upp till en god luftmiljö i tätorterna.

Fundera på dina behov och gör sedan ett aktivt val. Mer information finns på följande länk:

Trafikverkets Vinterdäcksguidelänk till annan webbplats

Visste du detta om luftföroreningar och dubbdäck?

I Sverige dör mer än 10 gånger fler människor av luftföroreningar (bland annat partiklar) än av trafikolyckor. Det rör sig om både hjärt- och kärlsjukdomar, luftrörsproblem och cancer. Många platser i Sverige har högre halter av partiklar än vad Europeisk och svensk lag tillåter. Oftast är halter i tätorter högst i mars och april. Det beror på att sand och salt ligger kvar på vägbanorna efter vinterns halkbekämpning samtidigt som vägbanorna torkar upp och många har dubbdäck kvar. Dubbdäck river upp mer partiklar än odubbade vinterdäck. Detta är en av orsakerna till att Trafikverket i höst fått regeringens uppdrag att ”skapa förutsättningar för ändamålsenliga och miljömässigt hållbara däckval för att minska användningen av dubbdäck”.

Nyhet
Publicerad:

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.