Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Affischtävlingen Toa-koll är avgjord!

Här i Sverige har vi sedan länge tillgång till toaletter och ett välfungerande avloppssystem. Kanske så väl fungerande att vissa av oss har blivit lite väl bekväma och glömt att toaletten endast ska användas för att spola ner det som kommer ur kroppen samt toalettpapper. Miljöspanarna i våra grundskolor har haft ett uppdrag under hösten; ”Älska din toa”. En av uppgifterna var en affischtävling, som nu är avgjort.

Tre ungdomar med sina affischer framför en skola.

Arvid Kalin och Elias Pettersson delar på andra platsen, här tillsammans med vinnaren Nova Ekstrand, alla går på Diö skola klass 6.

Vi har fått en intervju med Nova Ekstrand som tog hem förstaplatsen i tävlingen.

Hur tänkte du kring affischen du ritat?

Vi har gjort ett arbete kring kräldjur och jag tänkte att grodan passade på affischen.

Hur visste du vad du skulle rita?

Vi har gjort experiment i skolan. Vi har lagt olika papper i vatten och då ser man att toapapper löser upp sig medan andra papperen håller sin form och fastnar lätt i avloppen.

Tänker du på vad du kan göra för att det ska bli renare i vår miljö?

Ja, som att plocka upp skräp om man ser det och det gör jag ibland och så åker jag buss. Man kan också titta efter symboler när man köper saker så att de är miljövänliga, men det är mest mina föräldrar som gör det.

Hemma har vi en papperskorg i badrummet där vi slänger andra typer av papper eller andra saker man har på badrum som behöver kastas. Då hamnar de inte i avloppet.

Och jag tror att de flesta försöker så gott de kan.

Ungdom håller sin affisch, står i en idrottshall.

Filip Pawelek, klass 5 Ryfors, delar på den gemensamma andraplatsen i tävlingen.

Två ungdomar håller i sina affischer.

Thea Skarstam och Ebba Ekstrand klass 4 Diö skola delar på den gemensamma andraplatsen.

Affischtävlingen Toa-koll

1:a Nova Ekstrand, klass 6 Diö
2:or Thea Skarstam, klass 4 Diö
Ebba Ekstrand, klass 4 Diö
Filip Pawelek, klass 5 Ryfors
Arvid Kallin, klass 6 Diö
Elias Pettersson, klass 6 Diö

Om miljöspanarna

​​​​​​​Tema för höstens uppdrag inom miljöspanarna var ”Älska din toa”. Miljöspanarna är ett miljöprojekt för Älmhults alla grundskolor. Genom att samlas kring ett gemensamt tema får vi ökad kraft och fokus för olika miljöfrågor.

Uppdraget ”Älska din toa” gick ut på att lära sig mer om hur viktigt det är med fungerande avloppslösningar, hur det ser ut i världen och hur vi ska ta hand om våra toaletter. I uppdraget ingick även denna affisch-tävling och möjlighet att besöka Älmhults reningsverk. Uppdraget var ett samarbete mellan VA-avdelningen och kommunledningsförvaltningen. Läs mer på www.almhult.se/miljospanarna Länk till annan webbplats..

Nyhet
Publicerad:
Till toppen