Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Ett renare Älmhult

Nu är det dags att anmäla din förskola, skola, förening eller arbetsplats till årets skräpplockardagar. Skräpplockardagarna är en årlig nationell manifestation mot nedskräpning som innebär att barn, ungdomar och vuxna plockar skräp i sitt närområde. Anmäl dig senast den 27 mars.

Kampanjbild på asfalt med symbolen för "Vi håller rent" i vit text över

Ett renare Älmhult ökar vår trivsel och trygghet i kommunen samt sparar pengar och miljö. Det är trevligare för alla att vistas på rena gator, torg och parker än där det är skräpigt och smutsigt. En ren miljö är en tryggare och trivsammare miljö för barn, vuxna och djur. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.

Anmälan

Skolor, förskolor och barn- och ungdomsföreningar anmäler sig till Vi Håller Rent senast 27 mars för att vara säkra på att få materialet i tid. Alla anmälda deltagare får kostnadsfritt Håll Sverige Rent skräpplockarmaterial bestående av sopsäckar, soppåsar och klistermärken. Materialet finns att hämta i kommunhusets reception från vecka 15.

Föreningar, privatpersoner och arbetsplatser anmäler sig genom att mejla ingela.thulander@almhult.se senast den 27 mars. Vid behov förser även kommunen föreningar och arbetsplatser med kostnadsfritt skräpplockarmaterial. Ange antal skäpplockarpåsar alternativt rullar vid anmälan

Håll Sverige rent:s utbud.länk till annan webbplats

Anmälan till Vi håller rentlänk till annan webbplats

Hur funkar det?

Deltagare i Älmhult kan komma och hämta ut materialet under vecka 15 i receptionen på Kommunhuset. Ni går ut och plockar skräp i naturen när det bäst passar, men helst under vecka 17-19, 20 april – 8 maj.

Efter skräpplockningen är det dags att ta hand om skräpet ni samlat in på närmaste återvinningsstation. Sortera ut skräpet till återvinning så långt det är möjligt. Farligt avfall, såsom glödlampor, sprayburkar, batterier och elektronik, ska lämnas på Äskya avfallsanläggning.

Prata skräp och berätta för andra

Vi håller rent är också ett bra tillfälle att arbeta pedagogiskt med frågor som nedskräpning, återvinning och konsumtion. Tillsammans visar vi att nedskräpning är onödigt och fel! Pedagogiskt material för skolor och förskolor hittar du på Håll Sverige Rent webbsida.

Lägg upp en bild på Facebook eller Instagram och tagga den med #hållsverigerent för att visa upp din insats - den är verkligen något att vara stolt över! Utmana gärna dina vänner att följa ditt exempel. Skicka gärna era bilder till kommunen så publicerar vi ett kollage av de bästa bilderna. De bilder som ni skickar till oss ska vara godkända att publiceras. Bilder skickas till cecilia.axelsson@almhult.se.

Varför arbeta mot nedskräpning?

Skräp skadar, skräp kostar pengar och skräp skapar otrygghet. Helt i onödan. Därför är det viktigt att motverka nedskräpning.

Nedskräpning är ett problem som har betydligt större konsekvenser än man först tänker sig och dessa konsekvenser täcker hela hållbarhetsbegreppet.

  • Nedskräpning skadar miljön. Både den lokala miljön som förfulas, onaturliga ämnen som sprids, djur som skadas och i förlängningen globala konsekvenser med berg av plast som driver runt i våra hav.
  • Nedskräpning kostar pengar när kommuner ska städa upp, skattepengar som kunde använts till bättre ändamål. Nedskräpning kan även innebära indirekta kostnader då fastigheter förlorar i värde och då exempelvis turismen påverkas negativt.
  • Nedskräpning skapar även otrygghet, då det visat sig att nedskräpade miljöer leder till klotter och skadegörelse. Människor uppfattar helt enkelt det som okej att slänga skräp på en plats som redan är nedskräpad. Till slut förlorar vi respekten för platsen och den skräpiga platsen upplevs som otrygg.
  • Skräp är en produkt av vårt konsumtionssamhälle och ett felaktigt beteende – helt enkelt ett bortkastat avfall som istället borde återvinnas. Skräp är resurser som förslösas genom att de hamnar på fel ställe.

Vi tror att när vi tar ansvar för vår närmiljö och förstår vår egen roll ökar sannolikheten att vi även utvecklar en hållbar livsstil.

Ett skräpfritt samhälle är helt enkelt grunden för ett hållbart samhälle.