Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Laddstolpe

Hej!
Möjligheterna till snabbladdning (standarduttag CCS EU med 50 eller 40 kw) av elbilar är obefintliga i Älmhult. Värnamo har fyra publika platser, Ljungby tre, Växjö två, Markaryd en och Älmhult noll. I praktiken innebär det att Älmhult går miste om besökare och kunder eftersom elbilister vet att det där inte går att tanka på ett effektivt sätt. Örkelljunga, Skånes Fagerhult, Hässleholm, Höör och Olofström har snabbladdning och då borde Älmhult rimligtvis också kunna ha det.
På bifogade kartor är snabbstolpar utmärkta, av kartan framgår det att den som färdas i området som begränsas av E4/Rv15/Rv25/Rv2729, där Älmhult är beläget, saknar möjlighet till snabbladdning.
Älmhult måste ta ett kliv framåt även i det här sammanhanget. Snabbstolpar placerade på smarta ställen, dvs där man naturligt passerar och där det finns möjlighet att fika/äta/shoppa under de 2030 minuter som laddningen tar, skulle öka Älmhults attraktionskraft.

Förslaget är skickat till planeringsenheten för handläggning.

Svar från planeringsenheten 2020-01-28:

Hej Niklas,

Och tack för din synpunkt! Älmhults kommun är medvetna om behovet av laddningsmöjligheter. Samtidigt är det ett område som inte med självklarhet ska hanteras av offentlig verksamhet såsom kommuner utan kan också vara ett område för den privata sektorn i likhet med andra drivmedel. Älmhults kommun har fört diskussioner med privata aktörer men dessa har så här långt inte sett Älmhult som intressant att etablera sig i av skilda skäl.  Vidare har kommunen begränsade resurser att avsätta till denna typ av åtgärder och måste prioritera hårt mellan olika verksamheter. Mot bakgrund av detta är införande av laddstolpar genom kommunal försorg i Älmhults kommun för närvarande inte prioriterat.

Med vänlig hälsning Cecilia Axelsson, miljöstrateg

Förslag
Publicerad:
Till toppen