Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Visa status avslutad

Välkommen till sidan där du kan ta del av förslag från medborgare.

Här nedan kan du ta del av alla avslutade förslag som inkommit från medborgare!

Här visas förslag med status: Avslutad • Övergångsställe


  Hej.
  Det finns en gång- och cykelväg från mittemot Friskis till Haganässpåret. Den korsar bilvägen 120 strax innan rondellen. Många fotgängare passerar där, tex från Hagabo, Haganäs, Elmeskolan, Internationella skolan och uteträningsgrupper från Friskis och Svettis.
  Det vore önskvärt att det blev ett markerat övergångsställe, så bilisterna blev varnade I god tid.
  Med vänlig hälsning
  Christina Åhlund

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hagabotorget


  De nya området i hagabo som nyligen har blivit klar är skit fint. De ändå som inte är bra är belysningen den är svag och man ser inte om man tex är ute på kvällen med barnen eller när
  man ska rasta hunden. Därför är det svårt att släppa ut barnen på kvällen själva för att leka på lekplatsen.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Laddstationer


  Det borde finnas laddstationer för elbilar/hybrid vid Ryfors skola och förskola, alternativa färdsätt dit är begränsade. Detta ur miljösynpunkt men också för att göra arbetsplatserna mer tillgängliga.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Belysning lekplats


  Hej Kommunen!
  På Albins åkers lekplats i Diö är det barn som åker i pulkabacken i mörker nu när snön kommit.
  Vi skulle vilja att belysning sätts upp som kan vara tänd när folk är där och åker.
  Med vänlig hälsning
  Olle, Pelle och Ville Nilsson i Diö

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Konst i stadens centrum


  Jag tycker att Älmhult borde satsa på konst i stadens centrum. Ta Nässjö som ett gott exempel där har etablerade konstnärer fått smycka väggar med vacker och spännande konst. I Växjö pryder lokala konstnärer elskåpen med sina bilder. Kulturen är en viktig del även i små städer
  och jag tror att en ärlig satsning på konst skulle lyfta staden och göra den mer attraktiv.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelväg


  Jag tycker att ni borde bygga en cykelväg till Pjätteryd ifrån Bökhult (Älmhult).
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelvägar


  Varför grusas inte cykelvägarna bland annat södra esplanaden som är väl trafikerad cyckelväg.
  På mornarna den trafikeras från ca 0500-0700. Om jag inte minns fel skulle det vara prio 1 på cyckelvägarna är glashalt

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Haganässkolan


  Hej
  Min grabb går på Haganäs andra året. Kommer hem och säger att lärare och en rektor är sjuka i coronavirus.
  Vem vet hur många andra lärare eller elever som är sjuka i detta viruset?Är det inte dax att stänga ner Haganässkolan nu? Tycker det är under all kritik att hålla öppet när smittan är så pass stor i Älmhults kommun just nu!!De få lektioner som dom har görs ju ändå på datorn.Idag hade min son 3 st lektioner och allt gjordes på datorn. Han var hemma halv två!!Vad är det för mening och åka till skolan göra uppgifter enskilt i ett grupp rum och på en dator?Det går ju lika bra i hemmiljö.Nu är det dax att tänka om.Mvh upprörd förälder...
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Köpmantunneln


  Hej,
  Jag har ett förslag för enkelriktad trafik genom köpmantunneln -> riktning Ikea. Det skulle kunna vara bra ur ett miljöperspektiv men också för att minimera trafiken. Många kör väldigt fort på denna väg och en del aggressiv körning.
  Hälsningar/ invånare Älmhults kommun

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Förbättring av trafiksituationen runt internationella skolan


  Dels finns en stor brist i befintlig planering av vägar och trafiksituationen kring skolan. Det finns ett flertal ställen som är trafikfarliga och det finns ett flertal som skapar flaskhalsar med köer och slösad tid som resultat. Kommunens uppgift bör vara både att skapa en trafiksäker lösning men även en så effektiv lösning som möjligt. De flesta föräldrar som kommer bilburna vill kunna släppa av sina barn nära entrén utan att parkera bilen och gå med dem in. Även innan corona var det bristfälligt då flaskhalsar uppstod vid in och utfarter. Nu har man pga av corona valt att flytta entrén och vilket man gjorde av hänsyn till smittorisk etc. Dock tog man ej hänsyn till den ännu mer försämrade logistiken och efter nu 7 månader har fortfarande inget gjorts. Nu såg jag att man tillkallat polis för att kontrollera att man inte släpper av sina barn vid nya entrén. Enligt mig en total brist på ansvar från kommunens sida. Att genom polis säkerställa att vi bibehåller en dålig trafiklösning är kontraproduktivt. Istället måste kommunen ta sitt ansvar och lösa problemet!Ser man att entrén kommer att vara kvar vid nuvarande en tid framöver behöver ni lösa möjligheter att släppa av barn vid entrén samt vändplats etc för att undvika flaskhalsar. Det finns gott om plats och möjligheter att lösa det.Ser man att entrén ska flyttas tillbaka till den tänkta entrén bör det göras nu.Oavsett vilket behöver kommunen även se över den dåliga planeringen generellt för att undvika både dåligt trafikflöde och olyckor.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelstig


  Kan man inte röja upp en enkel tillfällig cykelstig på västra sidan av viadukten/tunneln som löper under väg 23 bakom IKEA varuhuset så att den kan användas? Stigen skulle kunna börja vid befintlig väg på västra sidan om väg 23 där porten i viltstängslet finns och sedan söderut ner till viadukten/tunneln. En sträcka på kanske 50 meter. På så vis skapas en mycket säkrare överfart för folk som vill förflytta sig över väg 23. På östra sidan är det ju redan färdigt och tunneln är ju på plats. Standarden på stigen behöver inte vara hög. Bara tillräckligt för att ta sig fram.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Vildsvin


  I somras föddes en stor kull (9 st) vildsvin i Dihult. Dessa 9 trakasserar Dihult/Riskulla. Gräver sönder trädgårdar bland annat. Dessutom är dom en trafikfara eftersom dom ofta befinner sig utmed växjövägen.9 stycken nu, hur ser det ut nästa år, 50? Finns ej heller någon möjlighet för fastighetsägarna att skydda sig.Enda riktiga och permanenta lösningen är avskjutning. Eftersom vi inte får jaga i tätbebyggt samhälle så kräver vi skyddsjakt på de vildsvin som härjar i samhället. Decimeras inte stammen
  till 0 så dröjer det inte länge innan vi får trafikolyckor med okända konsekvenser.
  Antar också att det är mindre attraktivt att bygga villor i ett område med mycket vildsvin.
  Mvh
  Gert Persmark

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelväg


  Förslag cykelväg:
  Läst att kommunen frågat efter förslag gällande cykeltrafik. Samt att endast 500 m tillkommer per år. På Växjövägen i Liatorp kan min 500 m byggas billigt och enkelt. Avgränsa del av den breda vägbanan från branschorganisationen till Virdavägen till cykelväg.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Växtbaserad kost


  Hej! Det som händer i omvärlden & i högsta grad påverkar vår kommun (pandemier, klimatförändring, kroniska sjukdomar..) bör vara anledning till en pro-aktiv och modig modell för att minska vår påverkan på miljö & skapa förutsättningar för god hälsa. Ett steg i den riktningen vore att införa växtbaserad kost på våra skolor. All forskning visar på enorma minskningar i miljöpåverkan och välfärdssjukdomar vid växtbaserad kost. Det finns kommuner som redan gjort detta, vi behöver bli fler. Allt vi kan göra för våra barns framtid bör stå högst upp på agendan & detta är ett sätt att bidra till det. För ev forskningsrapporter, näringslära, menyinspiration, står jag gärna till tjänst!


  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Parkerade bilar


  Jag undrar om Älmhultskommun planerar göra något åt att det är så många bilar parkerade på Östergatan, på båda sidor, och Norrakrongatan? Tänker kommunen markera parkeringsplatser på nämnda gator ? Bilar som kör ut från närmaste parkeringar har ingen översikt om någon fordon är på gatan.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Utomhuspool


  Utomhuspool som övriga kommuner har. Då kan man fira sommaren på hemmaplan istället för att åka iväg.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykling


  Jag cyklar ofta från centrum och ut mot Bråthult. Måste då passera nya korsningen av väg 23. Som gammal cyklist vet jag att jag kan ta inom golfbanan och vidare över 23:an. Men varför ingen skylt som hänvisar cyklister från båda håll ? Lite asfalt i groparna och på grusvägen på östra sidan hade underlättat. Eftersom jag kör racer så är jag extra uppmärksam på sten o asfaltkanter. Tack för att cykelvägen mellan Diö o Liatorp blivit bättre sopad.En annan livsfarlig väg för en cyklist är mellan Bökhult o Pjätteryd. Kan inte kräva cykelväg men låt polisen kolla hastigheten där istället för bara vid Paradiset. Trafiken är tät och snabb vid 16-17. Tror ibland att det utövas jakt på cyklister.
  Hälsningar från Ingrid Slätt boende i Loshult, men har mina cykelvägar o cykelvänner i Älmhult.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Bökhult badplats


  Hej!
  Jag och några vänner var och badade i Bökhult på midsommaraftonen och dagen efter märkte vi att vi fått utslag på kroppen. Alla drabbades olika hårt men jag tex har så pass ont att jag inte kan ligga på sidan. Har pratat med sjuksköterskor och läst på och allt tyder på att det är parasiter ifrån vattnet som grävt sig in under huden. Vore kanske bra att informera Älmhults invånare om en varning.
  Hoppas verkligen inte fler drabbas!
  Mvh Selma Mackenhauer Olsen

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Fotbollsplan Haganäs


  Haganäs gräsplan/ fotbollsplan har väldigt dålig mark och ojämnhet och jag tror att många ungdomar hade uppskattat om ni kunde förbättra gräsplanen och göra den mer spelvänlig.
  Speciellt nu under coronatider när man inte kan resa mycket så är det väldigt många ungdomar som är ute som spelar fotboll under dagarna. Det hade underlättat enormt då många trängs på konstgräsplanen eftersom ingen vill spela på gräsplanen eftersom den är så pass dålig. Jag tror att detta hade gjort ett stort intryck hos ungdomarna som spelar fotboll.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelväg mellan Liatorp och Eneryda


  Hej!
  Jag tycker att det ska byggas en cykelväg mellan Liatorp och Eneryda, eller egentligen bara från Liatorp fram till Mölleryd eftersom det redan går en fin cykelvänlig grusväg mellan Mölleryd och Eneryda. Detta skulle underlätta för oss som vill minska bilresandet och ungdomar skulle kunna ta sig enklare och säkrare mellan Eneryda-Liatorp-Diö utan att behöva skjutsas hela tiden. Bussförbindelserna är inget vidare utan det är oftast bilen som gäller när man vill ta sig någonstans och det tycker jag är synd när avståndet egentligen inte är så långt. I Eneryda har vi
  också byggt ett jättefint utegym som förhoppningsvis skulle utnyttjas mer av Diö- och Liatorpsbor ifall man knöt samman orterna med cykelväg också.
  Med vänlig hälsning Malin

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Vårsopning


  Finns det en tidsplan när gatorna i Hallaryd skall vårsopas 2020. Glad om jag kan få besked.Med hälsning Roland Johansson Hallaryd.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Farthinder Dalgatan


  Dalgatan i Älmhult är en lång gata där många bilar och mopeder och andra fordon tar upp en alldeles för hög hastighet än vad som är tillåtet. På gatan bor flera småbarn, som i vårt hus, och jag önskar att kommunen kunde sätta upp farthinder exempelvis blomlådor utanför hus med mindre barn.Med vänlig hälsning, Josefina Henriksson
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelväg


  Hej
  Jag önskar att kommunen åtgärdar cykelvägen utmed GEMÖ skolan. Cykelvägen på båda sidor Skolgatan ned till Atteviks är i behov av omsorg. Rötter har skapat besvärliga gupp på vägen som ibland gör det rent av farligt att cykla.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Basketkorgar på Elmeskolans skolgård


  Hej! Har gått förbi Elmeskolan nu i flera månader och ställer mig frågan varje gång. Hur kan man sätta upp en så fin basketplan, utan nät i korgarna? Det är som att göra ett halvfärdigt bygge. För dem som inte vet så är själva nätet en viktig detalj när man spelar basket. Mvh Jennie Hohenthal
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Utegym Diö


  Jag har ett önskemål om ett utegym i Diö, liknande det i Eneryda. Ett förslag på placering är på den gamla grusplanen bredvid fotbollsplanen. Där borde det finnas en bra startpunkt med underlaget och möjligheter att dra in belysning från intilliggande cykelväg. Så kan utegymmet användas även vintertid.Med vänlig hälsning JennyTacksam för feedback på mitt förslag.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Parkeringsplats i Diö!


  För några veckor sedan plockades soptunnan bort vid parkeringsplatsen mitt i Diö. Även toaletterna är stängda. Nu ser man konsekvenserna av detta. Nu kastas det lite av varje in i buskarna och ner i sjön, Det är en lång sträcka längs parkeringen och även från bryggan och ut i vattnet som behöver rensas. Nu börjar den årstiden då många stannar med husbilar, husvagnar och lastbilar och då räcker inte en liten papperskorg. Nu använder folk detta område som en ny soptipp. Sätta upp skyltar att inte kasta skräp gör ingen nytta.
  Spara pengar, men vad kostar detta naturen. Sätt upp soptunnan i gen!

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Nedskräpning


  Hej! På Gasellvägen 12 i Älmhult har vi en tomt som är obebyggd, den är skräpig ser inte bra ut, vi som bor i anslutning till denna tomt tycker inte att det ska se ut så.
  Man kan väl åtminstone rensa upp och snygga. Vi skulle också vilja ha en helt försluten hundlatrin tunna cykelvägen bakom Gasellvägen 8, där finns en grön äldre modell nu men den är ej helt sluten. Förra sommaren problem med stora flugor.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Papperskorgar i tågövergången


  Hej! Jag föreslår att det sätts upp papperskorgar i tågövergången. Det är oftast väldigt skräpigt på måndag morgon. Ser mindre trevligt ut.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Laddstolpe


  Hej!
  Möjligheterna till snabbladdning (standarduttag CCS EU med 50 eller 40 kw) av elbilar är obefintliga i Älmhult. Värnamo har fyra publika platser, Ljungby tre, Växjö två, Markaryd en och Älmhult noll. I praktiken innebär det att Älmhult går miste om besökare och kunder eftersom elbilister vet att det där inte går att tanka på ett effektivt sätt. Örkelljunga, Skånes Fagerhult, Hässleholm, Höör och Olofström har snabbladdning och då borde Älmhult rimligtvis också kunna ha det.
  På bifogade kartor är snabbstolpar utmärkta, av kartan framgår det att den som färdas i området som begränsas av E4/Rv15/Rv25/Rv2729, där Älmhult är beläget, saknar möjlighet till snabbladdning.
  Älmhult måste ta ett kliv framåt även i det här sammanhanget. Snabbstolpar placerade på smarta ställen, dvs där man naturligt passerar och där det finns möjlighet att fika/äta/shoppa under de 2030 minuter som laddningen tar, skulle öka Älmhults attraktionskraft.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Belysning gångbro över Helga å i Diö


  Vintertid är det nästan helt mörkt och ofta halt på gångoch
  cykelvägen över Helga å i Diö. Jag föreslår att vi sätter upp belysning på bron. Förutom att det blir säkrare att gå och cykla över bron, så tycker jag att det även pryder den unika brokonstrutionen. Om det är möjligt borde vi göra något åt halkan när det är blött. Med tanke på att ålderdomshemmet Ekebo ligger nära, så är risken för allvarliga personskador stor för de äldre.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • "Grisplacering"


  Hej! Cykelvägen från Poppelstigen mot Rönngatan har fått ny asfalt, jättebra. Efter att detta har skett har en s.k. gris placerats mellan min fastighet, Poppesltigen 2, och Poppelstigen 1. Jag förutsätter att anledningen till denna placering är att se till att bilar inte körs på gång/cykelstigen. Under mina 29 år, som jag bott här, har jag aldrig sett någon obehörig bil köra på gångstigen. De fordon som kör på vägen är sop- och snöröjning och fordon i samband med skogsbruket. Jag tror att grisen kommer att försvåra för dessa fordon vilket kanske kommer att innebära sämre väghållning.
  Snälla, ta bort grisen!

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Övergångsställe Ljungbyvägen vid Älmekulla


  Föreslår någon slags övergångsställe över Ljungbyvägen i korsningen Systergatan ner mot Älmekulla. Vältrafikerad väg som på kvällstid har en strid ström av barn i olika åldrar som ska ta sig över vägen för att komma ner till fotobollsträning på Älmekulla, ett enkelt övergångsställe hade hjälpt.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Diö Station, skötsel av gångvägar mm


  Jag är en av få som nyttjar Diö tågstation. Gångvägar till östra perrongen håller på att bli täckta av sly och buskar som växer under och genom räcken. Ser dels ovårdat ut, och häromdagen när de var regnvåta så kunde man knappt ta sig igenom utan bli blöt. Mycket sly även bakom Magasinsbyggnad. Gräsytorna röjda, men inte detta som är mer störande.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Säkrare gång- och cykelväg Liatorp


  Växjövägen genom Liatorp är nu klar gällande ny beläggning.
  Förslag: Måla upp gång och cykelutrymme, genom heldragen, kraftig linje vid ena eller bägge sidorna. Finns bra exempel i tex Lönsboda. Mindre utrymme för bilar ger också lägre hastighet, samt tryggare för övriga trafikanter

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelväg mellan Diö och Älmhult


  Hej! Vi ska flytta till Älmhults kommun nu till jul och är vana vid att ha fina cykelvägar att cykla på det vill ju gärna ha i Älmhults kommun också! En cykelväg mellan Diö och Älmhult tror jag hade gjort att betydligt fler människor skulle cyklat till och från sina arbetet/ fritidsaktiviteter vilket ju hade gynnat alla. Att cykla över Getaryggarna och övriga cykelleder som finns idag blir ju betydligt längre & jobbigare. Cykelvägen mellan Liatorp och Diö har gjort att betydligt fler cyklar/går mellan orterna än tidigare.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Busshållplats


  Jag tycker det hade varit bra med en bänk och soptunna i samband med busshållplatserna, t.ex. vid hållplatsen Majtorpsvägen. Skulle säkert passa vid flera hållplatser.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Trafiksituationen Eriksgatan


  Läste i tidningen att en av våra politiker har börjat titta på trafiksituationen i Älmhult. Eriksgatan blir hårt trafikerad när skolorna börjar. Bussar, cyklar, mopeder och bilar trängs. Gatan borde enkelriktas från Muff till skolan. Och gatstumpen vid Sorello öppnas upp. Ansvaret för medborgarnas säkerhet borde gå före uteplatser vid restauranger.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Östra Esplanadens tre


  Jag undrar när de sjuka träden och stubbarna tas bort på Östra Esplanaden. Vad skall det bli efter att de har tagits bort? Vi är många som undrar och tycker att det ser förskräckligt ut.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hund/Rastgård


  Min familj och jag bo i Delary. I Mars 2019 köpte vi en hund. Och eftersom min man och jag är storstadsmänniskor,Berlin/Stockholm. Så är vi vana
  med att det finns gott om hundgårdar,där man kan träffa andra hundar/hundägare. Och hundarna kan leka och ägarna kan socialisera sig med varandra. När vi träffar andra hundägare i Älmhult, så säger dom också att dom saknar en hundgård. Om Älmhults kommun kanske har en
  tomt,som man kan ha en hundgård på. Så kan man sköta om den själv. Vi frågade brukshunds klubben,men det gick inte. Då ytorna är till för träning. Men även dom tycker att förslaget är bra.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • G/C-väg


  Hej! Hade det inte varit bra med en G/C väg
  hela vägen ner till bökhultsbasplats? Vägen ner från Ljungbyvägen är inte den bredaste, mycket husbilar och husvagnar som rullar där. Samtidigt som vi går och cyklar.
  Mvh Robert Jansson

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Fritids under sommaren


  Hej!
  Hämtade idag min dotter på Gemöskolans fritids. Det är 30 grader varmt och de leker på en asfaltsgård. En i personalen berättar att de på grund av bevattningsförbudet som nu råder så får barnen inte ha den lilla poolen kvar som de tidigare haft. Ingen dispens medges. Samtidigt är fritids på en av kommunens andra skolor på ett två veckor långt läger i Bökhult med fri tillgång till bad i sjön och andra roliga
  aktiviteter.
  Mitt förslag är att alla barn i Älmhults kommun borde ha liknande förutsättningar på fritids och i skolan så långt det är möjligt. Man skulle exempelvis kunna ha motsvarande lägerverksamhet på fler platser, Möckelns badplats tex.
  Men för att lösa den situation vi har i år med mycket varmt och en asfaltsgård så borde en liten pool att svalka sig i kunna vara rimligt att ge dispens för.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Lekplatsen Riskulla Diö


  Bänkar på lekplats riskulla är ej fixade. Det står Status Åtgärdat hos er???.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Förslag om dokumentation av det politiska arbetet


  Eftersom jag inte fått nån reaktion på det brev jag i månadsskiftet april/maj adresserade till Älmhults kommun gör jag den gentemot kommunen välvilliga tolkningen att PostNord försnillat ännu en försändelse och framför därför nu mitt förslag via denna etjänst, se bilaga!
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hastighet och ljudnivå på väg 600


  Väg 600 mellan Fiskevägen och norrut måste få sänkt hastighet alternativ ljuddämpande asfalt/fartkameror. Bullernivån har ökat oerhört. Trafiken är tät och bullernivån hög. Asfalten är sliten och det är farligt att korsa vägen. Fler familjer med barn och ny byggnation på G norra vägen gör att det behövs en översyn av läget här. Många tunga transporter med hög hastighet. Måste gå att korsa vägen på säkert sätt. Vågar knappt cykla med barn på cykel o gångvägen. Risken för stor om de faller mot gatan att de hamnar ute på vägen. Det är också dålig avgränsning mot vägen. Gör gärna en bullermätning vid husen. Tack
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Bänkar på lekplatsen och underlaget på Riskulla Diö


  Två bänkar är trasiga på lekplatsen. Den ena bänken är även vriden i sidled. Även underlaget på lekplatsen är täckt med ogräs, t.ex. våtarv, maskrosor och annat ogräs. ÅTGÄRD?
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Synpunkter på den fördjupade översiktsplanen


  Jag tycker att Älmhults kommun även behöver titta på ytterområdena så att det kan frigöras villor för ungdomar. Det finns enreprenörer som vill bygga bostadsrätter i Liatorp och där tycker jag att kommunen ska gå in och hjälpa till det finns många äldre som vill flytta till något mindre men inte flytta in till Älmhult utan vill bo kvar på orten. Det skulle kunna frigöra många hus för ungdomar. Det är inte lätt för unga att få låna pengar för att bygga hus i Tex. Liatorp.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Fyrverkeri på Valborg


  Det är i mitt tycke helt befängt att ha fyrverkeri på Valborg som flera kommundelar planerar. Räddningstjänsten måste förbjuda det omedelbart och f.ö. även vid andra tillfällen.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Återvinning


  Medborgarna blir allt bättre på att lämna plast, papper, metall, tidningar m.m. till återvinningsstationerna. MEN det funkar dåligt eftersom de alldeles för ofta är överfulla. Se till att tömma i tid. Det är uselt av kommunen det sköts så dåligt.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Skolavslutning


  Jag vill lägga in ett förslag om ändring av skolavslutning I Älmhults kommun. Jag anser inte att man ska lägga Skolav-slutning för grundskola på samma dag som Studenterna springer ut från Haganäs. Att få fira sin grundskoleavslutning borde alla få chans till men finns Det då ett syskon eller nära släkting som tar studenten samma dag så försvinner den möjligheten. Jag har också önskan om att inte starta det nya skolåret med en hel skolvecka. Det tar stor kraft från eleverna att börja ny klass eller skola så en hel skolvecka är tungt att ha precis i början. Det borde gå att skjuta på dagarna i början och slutet så man kan börja på en onsdag eller torsdag.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Klöxhults biltrafik på morgonen


  Jag har numera barn på skolan i Klöxhult och har då fått känna av det trafikkaos och hets som råder framförallt innan kl 8 på morgonen. Jag är livrädd att det ska hända nåt allvarligt och det lär vara en tidsfråga innan någon blir påkörd. Vidare upplever jag att det finns alldeles för få parkeringsplatser och de som finns är dessutom väldigt smala. Jag har en bebis som åker i babyskydd och för att kunna få ut babyskyddet från bilen MÅSTE jag ha vissa parkeringsplatser annars är det inte möjligt att öppna upp dörren tillräckligt. Detta skapar en stress hos mig. Kanske det går att göra några parkerings-platser som familjeparkering? Det jag inte förstår är varför alla barn på skolan måste börja exakt samma tid? Om man bara sköt 10 min senare på nån årskulls start på dagen skulle det säkert göra skillnad. Kanske några kan börja 8, några 8.10 och några 8.20. Eller finns det nåt som hindrar detta? Det under-lättar ju inte heller att det finns 2 förskolor som närmsta granne till skolan. Jag anser att det måste ske en förändring här för att det inte ska ske allvarliga olyckor.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Tömning av papperskorgar


  Papperskorgen på Storgatan öster om församlingshemmet har inte blivit tömd sen årsskiftet. Alla hundägare är jätte-duktiga på att samla in avfallet efter sina hundar, därför tråkigt att denna papperskorg alltid är överfull och oftast ligger bajspåsarna utspridda bredvid papperskorgen.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Fritidsbanken


  Jag anser att etablerandet av en ”Fritidsbanken” i Älmhult skulle gynna hela kommunen. Att man gratis kan låna sport och fritidsutrustning för att tex prova på nya saker/idrotter/ fritidsaktiviteter är en fantastisk idé! Både barn och vuxna kan nyttja tjänsten, och kanske i synnerhet de som har yngre barn, där man kanske inte har möjlighet att köpa ex nya skridskor varje år när barnet vuxit ur förra storleken..... Fritidsbanken skulle kanske tom generera jobbtillfällen då det ju krävs bemanning..... Kanske någon idrottsförening vill vara med och ta tag i saken. Se:  www.fritidsbanken.se  
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Öppna upp mot ån i Diö


  Jag vill lämna ett förslag till kommunen att rensa upp beväxningen mellan Växjövägen i Diö och Helge å. Tänk att åka igenom Diö och få se Helge å ringla fram utmed samhället. Man skulle även kunna bygga en brygga utmed ån, för personer som färdas med kanot eller båt. Eftersom det även finns en stor och fin Parkering, så kan man även stanna och ta en fika på bryggan. Sträckan som man kan rensa upp är ca 250 meter. Bryggan vid parkeringen kan bli ca 70 meter lång. Se bifogad bildBild 1Bild 2

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Inför vintern


  Det rycktas om att det lär bli en hård vinter, snö och oväder leder till mer olyckor. Dessutom så är det oerhört dåligt för miljön med alla typer fordon som körs onödiga sträckor. Finns det inte möjlighet att insätta mer bussar främst under vinter och höst, speciellt nu när det är oerhört svårt att ta sig fram med cykel. Den enda bussen som går till bra platser är snålskjutsen, som IKEA själv har bidragit till.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Ökad kollektivtrafik


  Mitt förslag är att utöka kollektivtrafiken främst under kommande lov. Många barn i närliggande byar som inte kan ta sig in till Älmhult och hitta på aktiviteter och riskerar att sitta hemma hela lovet. Det är ju inte bra för någon aktör i samhället. Förslaget gäller främst busslinje 148 som inte någon gång under lov eller helg. Jag känner till att linjen 148 är länstarfikens linje, men det kanske finns möjlighet att skaffa ett avtal med dem? Eller att sätta in bussar från ett annat företag?
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Utomhustoalett Klöxhultspåret OK Elmestugan


  Finns det möjlighet att placera en utomhustoalett av något slag utmed Klöxhultspåret, kanske vid OK Elme stugan? Klöxhultspåret har en fantastisk miljö att springa i, åka skidor, cykla, springa trail, styrketräna, orientera, promenera, grilla med famlijen mm. Det är även upplyst kvällstid. Problemet är bara att det alltid "trycker på" för någon i familjen/ kompis-gänget, lösningen är antingen att sätta sig bakom en gran och
  hoppas att man inte har något färgstarkt på sig, eller avbyta aktiviteten och gå hem, alternativt att barnen gör i byxan.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • matvagnarna


  Jag bara undrar hur ni kan tillåta att dessa risiga så kallade Matvagnar kan få tillstånd att stå på torget,dom ser ju helt risiga ut och är verkligen inget fint att visa upp mitt på ett torg där gäster anländer. Sen tar ni våra skattepengar och köper dyra fina utemöbler till dom. Ni har inte tänkt på hur alla andra både Restauranger och Kafeer tycker om detta som måste betala allt själva som både möbler,sophämtning mm och alla dessa regler som Miljö och hälsa har krav på alla,där kan inte finnas varken rinnande vatten,tempratur koll i i kylar samt hygien bestämmelser som alla andra Restauranger och Kafeer måste betala dyrt för under året. Detta ser för jÄVLIGT rent ut sagt på torget och ni som vill ha ett levande centrum
  gör nu så att snart många andra kanske t.om måste gå i konkurs med ALLA dessa Restauranger och Kafeer som öppnas hela tiden. Ni borde kanske tänka till lite så att inga mer lokaler snart står tomma i centrum.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Bostadsfastighet som gränsar till Kommunens skog


  Vi är Pensionärer som bor i vår villa sedan 70talet och tänker fortsätta att bo kvar trots hög ålder. Nu börjar vi tvivla på detta. Varför? jo intill vår tomt, på norrsidan ca 10 meter från tomtgränsen, växer ca 10-15 stora, gamla ekar och bokar, som fäller sina löv och grenar i mängder, vilket vi måste räfsa och samla upp. Obs höst/vinter är det ofta nordliga vindar, vilket innebär att vi får in det i trädgården. Nu har vi inte ork att ta hand om detta längre. En tanke skulle det vara omöjligt att ta ner den närmsta stora eken? i så fall kanske vi skulle kunna bo kvar. Tänk att vi måste sälja vår villa pga kommunens träd! Ja man kan köpa den tjänsten räfsa löv men vi har inte råd till det.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Naturkartan


  Jag är inflyttad utifrån och har upptäkt att Älmhult har så många fina natur och kulturslingor. Även andra naturvärden som har blivit fina naturreservat. Ni har skapar en fin folder om att cykla och vandra i området
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Bättre belysning och bevakning runt stationen


  Det sker väldigt många cykelstölder, bl.a. rejäla lås som blir uppklippa på dygnets alla timmar i närheten av stations-området i Älmhult. Det har även det senaste året varit anmärkningsvärt många bilar som fått sina rutor krossade på den västra parkeringen utmed spårområdet.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hastighet på väg 600


  Snälla ni. Gör något åt hastigheten på växjövägen förbi Möckeln . Vågar inte gå med mina barnbarn på cykelvägen längre.De stora Stenabilarna kör max. Finns inte en chans att de kan stanna om någon skulle ramla utanför det låga betongskyddet.Jag har därför ett FÖRSLAG OM TILLFÄLLIG FARTKAMERA .Har precis sett en i Vilshult så det borde gå här med.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Formula 1 in the center of Älmhult


  Sorry I'm not still enaugh good in swedish. In the last years and expecially starting from this summer the number of noisy cars is increasing terribly. The phenomenon is particularly high during the weekends (friday and saturday night).
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Inrätta en projekt controller funktion inom Älmhults Kommun.


  Älmhult Kommun har haft och har stora problem med sina projekt på senare tid. Fördyrade projekt, utebliva bidrag från region, beslut på felaktiga/gamla beslutsunderlag mm. är några några problem som förekommit. De har blivit betydande ekonomiska överdrag i förhållande till projektbudgetarna, kanske mer än 100 miljoner sammanlagt (jag har inte dock exakta siffor). Men det har också varit problem med att man inte fått det man beställde fullt ut i projekten.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Kameraövervaka pendelparkeringen


  Som pendlare till Älmhult ställer jag min bil på pendelparkeringen titt som tätt när jag åker till hemorten. Nästan varje gång ser jag spår av glassplitter från rutor som krossats. Nu var det min tur. Man har krossat en ruta på min bil. Tycker pendelparkeringen är väldigt bra men alldeles för osäker. Inför övervakning på något sätt (kamera eller säkerhets-företag).
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Medborgarförslag om handlingsplan för identifikation av och stöd för särskilt begåvade elever


  Medborgarförslag om handlingsplan för identifikation av och stöd för särskilt begåvade elever. Se bifogad bilaga.PDF (pdf, 55.8 kB)
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Varning för änder på vägen


  Jag föreslå att det sätts upp en varningsskylt för ankor i Diö under "anksäsongen". Förhoppningsvis kan det rädda några djur från att bli överkörda. Förhoppningsvis leder det även till att fler bilister respekterar hastighetbegränsingen.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hundbad


  I Älmhults kommun finns det inte någon strand där man kan vara och sola och bada med våra hundar,,är det inte dags att iordningställa ett riktigt
  hundbad någonstans i kommunen. Helst i Diö
  Speciellt iår hade det behövts nu när det är så varmt

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Färgbilder Elmevägen


  Hastigheten på Elmevägen är idag 40km/h dock är det få bilister som håller detta. Det kör många lastbilar som maxar hastigheten genom gotthardstunneln samt firmabilar som har otroligt bråttom. Många fordon håller hög hastighet förbi hela Stena området trots en tunnel och sväng saktar dem inte ner förens de kommer till korsningen mot växjövägen. Det finns flertalet barnfamiljer samt djur i området. Ett farthinder där
  cykelbanan går över vägen kanske är lämpligt eller någon annan typ av hastighets reducerande bygge. Det har gjorts mätningar tidigare med förare har en förmåga att köra extra försiktigt just då.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Farthinder på Danska vägen


  På Danska vägen är hastigheten 40km/h, och den hålls nästan aldrig. Allt för ofta ligger det döda kaniner och igelkottar på vägen och vi som bor här är oroliga för att barn och andra djur kan komma till skada. Förslagsvis är ett farthinder som hindrar människor från att köra så fort på denna långa raksträcka mitt i centrum.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Maskrosen


  På vår vändplats ligger en betongbåt, som är vält. Vi skulle bli glada om den plockades bort för nu är den bara ful. Dessutom är det mycket ogräs där den står. Återvinnings huset skulle behöva en tvättning på utsidan på plåten, då den har blivit ganska grön efter alla år.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Offentlig cykelpump på Linnéskolan


  Linnéskolan är nu en högstadieskola och många elever cyklar till och från skolan året om. Det hade varit bra om det fanns tillgång till en offentlig cykelpump liknande den som finns utanför nya IKEA.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Skyltning Bökhults badplats och camping


  Att sätta upp fler skyltar utmed Ljungbyvägen som visar vägen till Bökhults badplats och camping. Bor i närheten och varje år så är det väldigt många framförallt gående turister som frågar sig fram och tror att de inte är på rätt väg.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Parkering på södra krongatan


  I dag fanns det 12 lediga platser på parkeringsplatsen på södra krongatan i går 18 platser ändå måste komunarbetare parkera på gatan utanför nr 7-9-11. På fastighet nr9 ska det renoveras det finns inte plats för snickare att parkera utanför utan måste parkera på trottoaren. Om era arbetare inte orkar använda sina friska ben den extra lilla biten får de väl skaffa rullstol.I dag fick snickaren cykla fast han är 70+
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • ÅLDRINGSVÅRDEN


  Min pappa med begynnande demens fick särskilt boende för ca en månad sedan. Har funnit sig till ro och trivs där. En biståndshandläggare, NN, var hos pappa i torsdags. UTAN att anhörig var med och frågade honom om att flytta. När vi kom till pappa på lördagen så fann vi honom med en packad väska, väldigt orolig och upprörd pratade om att han skulle flytta. Pekade på sina möbler och sade: Hur ska jag bära dem med
  mig? De är ju mina. Var fortfarande orolig och grät när vi lämnade honom. Hur kan sådant få ske?

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Sopning av cykelvägar


  Trots att det är mitten på maj så är vinterns grus fortfarande inte bortsopat från cykelvägen utmed järnvägen från Möckeln till centrum. Vore det inte läge att göra det nu efter som det inte lär komma mer snö?
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • cykeloch gångbana över järnvägsviadukten mellan Bäckgatan och Esplanaden


  Jag cyklar varje dag över viadukten på väg till mitt arbete och upplever ofta att det är svårt att möta andra cyklister och gående. Blir mycket slalomcykling. Så därför har jag förslaget att det blir enkelriktat så man endast får cykla på högra cykel-banan och gärna med markering för cyklister och gående.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hyllning av Ingvar Kamprad


  Bygg en tunnel under Bäckgatan vid IKEA IOS detta hade Kamprad själv känt som riktigt
  1 För att gynna de många människorna
  2 Säkerheten för Ikea anställda
  3 Miljön inga bilar och lastbilar behöver stanna vid övergångsstället och spy ut avgaser
  4 Inget hinder för utryckningsfordon
  5 Alla som passerar tunneln påminns alltid om IKEAS grundare
  Om du behöver, kan du skicka med en bilaga - exempelvis en karta, bild eller

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Delary badplats


  Läste dagens smålandspost, där det skall satsas på att fräscha upp runt helgeån. Vi bor i närheten av delary badplats och utmed vägen båda sidorna till badplatsen och egentligen ända till det som kallas "utskovet" ( dammluckorna) ser det inte roligt ut. Nervräkta träd, stora som små i en salig röra. Gör gärna ett besök så kan ni själva bilda en uppfattning. Om det är kommunen eller Eon som äger marken vet jag inte men oavsett vilket så måste det väl kunna ställas krav på att snygga till oavsett markägare.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Bussen


  Please change the timing of Bus service from Hagabo to Railway station to help Hagabo residents reach in time to take trains from Älmhult toll Malmö. At present the bus is reaching much after train departure
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Bus timings for students and office commuters to Lund and Malmö


  The timings for bus from Hagabo should match with the train timings from station so that it is convenient for the students and office going people to and fro from Lund and Malmo in the morning and in the evening..
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Request for adjust the timings of local BUS with the train timings in mornings and evenings


  I will this week move to my new house in Hagabo .My husband travels daily to malmö for work and I also go quite often.We and around 1520 person and some 67international school kids who are living in Hagabo area travel every morning to Malmö.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Play Area in Hagabo


  During Hagabo planning phases , play areas had been shown part of the plan in 201415. Kids of hagabo area had been forced to play on street as there hasn't been any play area .
  I had been informed it will be built in 2016 and then 2017 but there is nothing so far , can you please tell us where it's going to be ready . Please don't say 2018 and then 2019 later.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Vikarier på förskolan


  Det har kommit till min kännedom att det är svårt att få ut vikarier till förskolor som ligger utanför Älmhults tätort. Det finns olika anledningar till detta och en av dem är att vikarierna själva kan välja vilka förskolor de vill verka i och bli bokade till.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hedra Ingvar Kamprad i Älmhults stad


  Hedra Ingvar Kamprad i staden med en 40-50 kvadratmeter stor/liten rumspark centralt placerad utomhus. Parken kan ges instruerande komponenter av tex växter, ljus, figurer, konst, byst av Kamprad och ev mat & dryck. Ett vardagsrum i staden som kan vara tillgängligt på heltid precis så som IK arbetade själv. Förslaget kan skissas upp och ges innehåll sucessivt.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Guppen efter tunneln vid gamla IKEA


  När man kör genom tunneln, från Norregård, förbi gamla IKEA och mot centrum så finns där gupp till både höger och vänster. Dessa guppen är alldeles för höga, och drar i under-redet inte bara på våra bilar.. utan även för andra. Det vore konstigt om ingen annan har nämnt detta. Ni borde verkligen sänka guppen, för det går inte att köra över om man inte vill förstöra sin bil.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Komvux


  Ni har bytt utbildningsföretag från NTI till Miroi. Då NTI har ett mycket bredare utbud är det sämre för den studerande. Min sambo är snart klar med sina studier, han har köpt dyra material till kurser för att han brinner för IT och vill gå alla kursernas steg.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hållplats för snålskjutsen vid Vattentornet


  Hej, som ni säkert känner till är hållplatsen vid vattentornet indragen. Problemet är att infon som är uppsatt i kuren är bara på svenska. Vid flera tillfällen har det varit personer, som stått i busskuren och väntat på bussen. De förstår inte det som står på informationen att bussen inte kommer till detta stället.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Avgift för förskoleplats.


  Avgiften för en förskoleplats ska enlig skolverket vara skälig.
  Föräldralediga och arbetslösa har idag en lägre taxa men vid "vård av allvarligt sjukt barn" betalar man enligt den höga avgiften 3% av den totala bruttoinkomsten med ett maxtak på 1382:-

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Snöröjningen i Älmhult...


  ... lämnar utrymme för förbättring. Det är svårt att cykla i detta och riktigt farligt på morgonen när det varit kallt på natten.BildPDF (pdf, 745.2 kB)
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Snöröjning


  Jag har bott i många olika kommuner i mitt liv. Vi flyttade till Älmhult för fem år sedan och redan första vintern reagerade vi på den dåliga snöröjningen. Snöröjningen i Älmhult är under all kritik. Vi är en cykelfamilj och försöker få våra barn att cykla till skolan och aktiviteter vilket ju är bra både motionsmässigt och miljömässigt.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hållbar utveckling blöjor,
  potta och miljö


  Idag är engångsblöjor vanligast och mest kända. De ger också otroligt stor miljöpåverkan jämfört med andra alternativ. Såväl i tillverkning som i sophantering. För heltidsanvändning i 2,5år blir det ca 40 007 500st engångsblöjor (källa ttp://blojfribebis.se/blojor/).
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Näset


  I dagens (onsdag) Veckoblads kommuninfo står det om planer för näset där man hänvisar till www.almhult.se./naset för vidare information. Tyvärr finns ingen information där som är aktuell.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Belysning Diö


  Efterlyser belysning på gångstigen från Kantarellvägen över lekplatsen " Riskulla " till Riskullavägen. Det känns inte tryggt alls att promenera eller passera detta område. Vintertid vill barnen besöka lekplatsen också men tyvärr ar det för otryggt och mörkt. Gångstigen och lekplatsen tillkom 1975 eller kanske något tidigare. Det har gått över 40 år. Är det inte dags att göra något åt detta trots att det är i lilla Diö?
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Isolera sargen i Diö ishall


  Har det gjorts någon ljudmätning i ishallen? När puckarna slås i sargen uppstår ett väldigt högt ljud. Tänk på våra barn, ungdomar och föräldrar som vistas i denna miljön och isolera sargen. Stor miljöförbättring för relativt liten kostnad.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Belysning


  Jag har ett förslag att man ska sätta upp lyktstolpar eller belysning i korsningen mellan Danska vägen och Handelsvägen, precis där det finns planteringar med blommor på båda sidor om Handelsvägen.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Snöröjning vid busshållplats i Häradsbäck


  Vill mest kolla vem som är ansvarig för snöröjningen vid busshållsplatsen i Häradsbäck. Barnen ska korsa väg 120 och sedan upp i en halvmeter hög snövall, sedan pulsa i snö de metrarna som är kvar till busshållsplatsen. Det har varit så här de senaste åren så det är inte bara nu. Väg 120 är väldigt trafikerad just vid denna tiden då barn rör sig i trafiken.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Varde ljus !


  "Årets ljusby" är ett bra förslag från Jessica Wihlborg, men dessvärre gör en fluga ingen sommar!?
  Att lysa upp city 10-12 oktober 2018 är långtifrån tillfyllest. "Snar hjälp är bästa hjälp" och den raka, snabba vägen är givetvis FASTIGHETSÄGARE I CENTRUM! Obs direkt ägare!
  HUR?
  Samla dem per omgående och föreslå;
  * aktivering av lokaler i samarbete som då lyser upp centrum (Tomma lokaler och skyltfönster är destruktivt:)+
  * belysta fasader med moderna och strömsnåla spots
  * stöd med proffsiga förslag

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Stängd förskola


  Tycker det är väldigt dåligt att man stänger alla utom en förskola i TVÅ veckor över jul! Visst finns det en förskola öppen, men att lämna sina barn till främmande pedagoger är inget jag vill göra för barnens skull! Alla föräldrar Har inte möjlighet att vara hemma i två veckor för att ni stänger
  förskolorna, som vi dessutom betalar för att ha barnen på!

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Trafiksituationen kring Elmeskolan


  Hej! Den nya skolan är i full gång, roligt! Trafiksituationen kring skolan, ffa utmed Stenhuggarevägen är däremot inte rolig. Föräldrarna som ska lämna och hämta sina barn ställer sig utmed vägen och in på de tomter som håller på att bebyggas. Det finns en skylt uppsatt i korsningen som betyder parkering förbjuden. Vid ett flertal tillfällen har det varit incidenter med barn som springer ut mellan bilarna. Det blir också väldigt trångt på vägen när det står bilar på båda sidorna.Jag vet att skolan vid ett flertal tillfällen har informerat om var parkering får ske och inte får ske men detta har uppenbarlingen inte haft någon effekt.Vi som bor på gatan tycker det känns olustigt med den kaotiska trafiksituationen på morgonen och sen eftermiddag/kväll och ser fram emot åtgärder för att förhindra att en olycka sker.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Grönområden


  Nästa år fyller Älmhults biodlarförening 100 år. Jag tycker att Älmhults kommun kan uppmärksamma det genom att minska ner på klippta ytor, ersätta någon yta med ängsyta samt plantera bivänliga växter.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Ek på Vitsippans förskola


  Vi har en dotter på Vitsippans förskola och önskar att ni gör något åt alla ekollon på förskolans utegårdar. Vi har i veckans varit på akuten, eftersom att hon svalt ett. Vi anser att det är ett för stort ansvar för förskolans pedagoger att ständigt behöva ha koll på alla dessa ekollon som är i lagom storlek för att stoppas i munnen, och därför kunna orsak problem så som kvävning och förstoppning.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Trafiksäkerhet på Växjövägen mellan Elmevägen och avfart Möckeln söder


  Mellan angivna punkter finns ca 20 tillfarter till fastigheter.
  Trafiken har avsevärt ökat under senare tid, liksom farten och därmed säkerheten för trafikanten.
  Hemställan;
  Översyn av säkerheten för trafikanten med särskilt beaktande av skyltning och fartbegränsning på angiven sträcka äskas.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Förslag om belysning på rollator


  De flesta vill kunna bo hemma och klara sig själv även på gamla dar, precis som kommunen vill att vi ska göra.
  En viktig förutsättning är att man kan fortsätta leva som man brukar och ägna sig åt sina intressen. Detta är svårare den mörka årstiden, eftersom mörkerseendet försämras kraftigt med åren.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Vägmärkning


  I samband med att utfarten, från Kastanjevägen mot Ljungbyvägen, fick ny asfalt har nya "hajtänder", för att upplysa om att Lämna företräde gäller
  målats.
  Vid målningen har man inte tagit hänsyn till cykelbanan längs Ljungbyvägen utan målat utanför denna viket kan få till följd att man inte lämnar
  cyklister företräde. I samband med förra ommålningen för ett antal år sedan gjordes samma fel med åtföljande bortslipning och nymålning.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Symbolisk konst


  Älmhult marknadsför sig som "Home of the Home". I verkligheten får inte alla vara här. Asylsökande ungdomar som blir eller bedöms vara över 18 år över-lämnas till Migrationsverket och deporteras till andra kommuner. De mister sociala nätverk, skola med mera innan deras ansökan eller överklagande behandlats. I Älmhult finns även konstverket "Världens hem", bland annat ett flaggspel, vilket kommunen inte lever upp till. Som symbol för de som inte är välkomna till Älmhults "hem" tycker jag man skall sätt upp en krokig eller trasig flaggstång. Med konstnärens tillstånd i rondellen, eller exempelvis på torget. Genom denna symbol skall vi påminnas om kommunens deportering av ofta föräldrarlösa och ångestfyllda ungdomar som saknar hem.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Trygghet och säkerhet


  Som daglig cyklist vill jag lämna ett förslag i förebyggande syfte. Jag känner en oro och otrygghet när jag cyklar till jobbet. Det gäller korsningen Södra ringvägenTerminalgatan. På Södra ringvägen kommer bilar i väldigt hög hastighet från viadukten. Dessutom pågår det intern och extern lastbilstrafik mellan IKEA DC Syd och Nord. Det finns en cykelbana och det är såklart viktigt att vara försiktig och uppmärksam.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Förslag om kopiering


  Det skulle vara bra att kunna köpa ett kopieringskort där det går att ladda med en summa om 50, 10 eller 200 kronor. Detta fanns på den skola jag tidigare gick. Man blippar sitt kort och skriver ut kopior.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Papperskorgar vid gångbron


  I samband med kommunfullmäktige i februari/mars ställde jag en enkel fråga om, om och när det skall sättas upp papperskorgar på och i anslutning till gångbron vid stationen. Svaret jag fick då var "inom en månad" (Paul Robertsson). Nu är det juli och fortfarande inga papperskorgar. Framför allt är det vid biljettautomaten mitt på gångbron som jag ser det största behovet då det finns en tendens till att använda biljetter mm slängs på marken. Detta ger ett skräpigt intryck!
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Anställa en person som raggar företag till kommunen


  Jag tycker att Älmhults kommun ska anställa en person som raggar upp företag som etablerar sej i Älmhults kommun för i kommunerna runt Älmhult så kommer det hela tiden nya företag som etablerar sej där som i Ljungby, Markaryd, Alvesta, Värnamo, Vaggeryd och i Jönköping kommer det så många nya så man blir deprimerad av att köra förbi där när man tänker på att i Älmhult kommer det aldrig några nya företag utan där flyttar bara företagen iväg nu senast Reastolen.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Fortkörning


  Fortkörning av kommunbilar genom samhället vid flertalet gånger.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Förlängning av cykelvägen Elme-tunneln riktning Växjövägen


  Vår familj cyklar mycket och en av de platser som är väldigt otäck att röra sig på är sträckan mellan cykelvägens slut efter elmetunneln och vägen upp mot växjövägen. All trafik, cyklar och mycket tung lastbilstrafik trängs ihop och behöver samsas på en smal vägsträcka.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Simhall


  Jag tycker att Älmhult borde kunna erbjuda möjlighet för att kunna motionssimma mer än två dagar i veckan. Ökade öppettider dagtid och kvällstid.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Snålskjutsen Linje30


  Undrar om det inte går att få Snålskjutsbussen (Linje30) att stanna bakom Netto vid folktandvården, när bussen ändå kör förbi. Önskar en hållplats för oss äldre och nysvenskar som bor i närheten av Prinsgatan.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Laddstolpar för elbilar vid stationen i Älmhult


  Innan ombyggnationen av stationen i Älmhult startade fanns där laddstolpar för elbilar. Nu när ombyggnationen snart är klar finns fina parkeringsplatser för elbilar, men själva laddstolparna är borta. När kommer dessa tillbaka?

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Angående inlämnat förslag om att inrätta kommunal båtramp i Möckeln


  Under 2015 lämnade jag in ett medborgförslag om att inrätta en kommunal båt ramp i Möckeln. Enligt protokoll remitterades förslaget till kultur och fritidsnämnden för yttrande senast 20151231. Nu undrar jag vad som händer med detta yttrande, ty ett sådant yttrande har jag inte kunnat finna när jag sökt i aktuella protokoll.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Fåglar


  Vill lyfta problemet med fåglarna kring torget och Älmhults uteserveringar. Önskar att man kunde se över det då de förra året gick till "atack" så fort man satt ute och åt. De var extremt många måsar, det blir generellt både skräpigt och högljutt. 
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Anhörigrum på kommunens äldreboenden


  Våra föräldrar har nu på gamla dagar fått flytta till Almgården. Vi syskon bor långt ifrån Älmhult och har därför behållit föräldrarhemmet, en villa i Klöxhult. Om det hade funnits ett anhörigrum/lägenhet på Almgården, eller ett gemensamt på Niklagården, hade vi kunnat sälja villan och ändå haft någonstans att bo då vi är på besök i Älmhult.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Schema för barnomsorg digitalt


  Jag har under 8 års tid frågat efter när Älmhults kommun ska hänga med i utvecklingen gällande schemainlämning för förskola/fritidshem och fått till svar att det är på gång. I Markaryd har ett system 24/7 varit i gång i åtta års tid (och andra liknande digitala system i andra kommuner) och jag undrar när något liknande är tillgängligt i Älmhult. Det borde vara så mycket enklare för både personal och vårdnadshavare när schemat ligger i ett system än alla dessa papper.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Torget och simhallen


  Det har varit många reportage senaste tiden om torget i Älmhult. Här kommer ett medborgarförslag som jag tror kan gynna handeln runt torget. En köpstark kundgrupp är barnfamiljer som skulle behöva en rejäl lekplats på torget med inhägnad och bänkar. Detta kan bli ett utflyktsmål för hela familjen med lek, shopping och kanske en trevlig lunch/fika runt torget. Det finns överlag alldeles för få "utflyktsmål" för barnfamiljer i Älmhult. Här finns ingen bowlinghall, äventyrsbad eller lekland. Om nu haganäsbadet ska byggas om/renoveras, ta inspiration av både Ljungby, Växjö och Tingsryds äventyrsbad för att locka fler barnfamiljer att bada. Framförallt minibadlandet i Ljungby för de allra minsta är alldeles lagom för lilla Älmhult. Öppettiderna måste också utökas, inte rimligt att det är stängt varje lördag för allmänheten! Ett mindre äventyrsbad skulle räcka för några timmars utflykt. Lekland är förstås svårt för kommunen att lösa men det hade varit ett trevligt inslag på handelsområdet.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Felaktig vägtrafikskyltning vid Haganäsleden?


  Haganäsparkens elljusspår har en korsning med Haganäsleden vid en rondell i höjd med Friskis och Svettis lokal, se bilaga.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Sätt upp en hastighetsmätare vid Gemoskolan


  Hej! Jag bor utmed skolgatan och växjövägen. Jag skulle vilja att kommunen installerar hastighetsmätare vid 30 sträckan utmed skolan, en sådan modell som visar att man kör för fort. Jag tycker att det är alldeles för ofta som det går väldigt fort för bilarna på denna del. Speciellt med tanke på att det är så mycket barn i området.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Busskur (Delary)


  Mitt förslag är att bygga en busskur till barnen/ungdomarna som åker buss från Delary-Älmhult. Det kan vara skönt med en sådan när det regnar och blåser som det gör ibland.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Mörkt på cykelvägar och lekplatser


  Förslag om ökat antal ljuskällor kring cykelvägarna och lekplatsen intill fotbolls-planen i Diö gives här med av anledning att lekplatsen blir obrukbar och otrygg direkt när mörkret börjar tränga sig på. Varken cykelvägarna eller lekplatsen hava idag inte en endaste ljuskälla, otryggt för så unga som gamla!
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Påfyllning av sand


  Ni måste verkligen fylla på sand i sandlådan på Norregårds förskola, avdelningen för de minsta. Det är på vissa ställen en kant på 3040cm från sanden till träkanten. Det är inte lätt för ettåringar som knappt kan gå att klara av detta utan att slå sig.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Ändring på gatunamn i Älmhult


  P.g.a tillkomsten av Haganäsleden är Östergatan i Älmhult numera tudelad, med andra ord den bryts av Haganäsleden.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Gatlyse


  Jag undrar när ni tänker byta ut lamporna som sitter i gatlysena? De som sitter i nu lyser ju inte ens sig själva! Jag vet att ni bytte till energisnåla lampor för några år sedan och det är väl en bra tanke men resultatet blev inte lika bra. Tyvärr!
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Enklare/billigare hantering av självavläsning av vattenmätare


  Inför en etjänst där det går att rapportera avläsningen av vattenmätare. För de som anmält sig kan också uppmaning att läsa mätaren skickas via epost istället för brev. Att göra det elektroniskt bör spara ca 20:/ avläsning. Porto*2 +följebrev och 2 kuvert
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelvägen långs Skånevägen


  Hej! Jag undrar när ni tänker asfaltera igen hålet I cykelbanan utmed Skånevägen? Det är ett väldigt ojämt underlag, och lätt att tappa balansen om man cyklar hålet utan att se det. Nu när löven lagt sig, så är det ännu svårare att se. Jag bifigar en bild med platsen för hålet.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Växjövägen i Liatorp


  Hasigheten på Växjövägen i Liatorp är idag 40km/h, dessvärre uppleves det att endast ett fåtal bilar håller sig till den satta hasigheten. Växjövägen som går igenom ett bostadsområde används som en genomfarts led, även om väg 23 (utanför bostads området) finns precis utmed Växjövägen som ett tryggare och snabbare alternativ.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Vägmärken


  Vid min dagliga promenad, men på en ny väg, upptäckte jag ett förmodligen felaktigt vägmärke. Bakom vattenverket går en gång och cykelväg mot Bökhult.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Byggplaner på Näset


  Ang byggplaner på Näset. Helt galen idé! En av få natursköna ställen för av-koppling, motion, samvaro såsom grillning för både ung och gammal. Hur tänker ni egentligen!!!
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Farligt övergångsställe


  Sydöstra (?) övergångsstället i rondellen med flaggorna är farligt. Det är svårt att se om jag kommer gående från macken och ska gå över mot Niklabackens lekpark (till exempel).
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Rastgårdar


  Jag skulle tycka att det vore bra med hundrastgårdar i Älmhult.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Trygghetsanställda


  Angåene Trygghetsanställning har jag hört att det är poltikerna som vill ha bort detta o många med mig undra varför? En del med denna anställning får kommunen fullt betalt för Känner en som går sina sista dagar (om hen orkar ) på en sån tjänst o mår jättedåligt då hen bara kan jobba 25% för sina diagnoser o ska snart sluta Hen blev sjukskriven då detta slog bokstavligt undan hens ben hen trivs med sitt jobb och i detta fallet i äldreomsorgen gör ett kanonjobb alla de som jobbar på Nicklagården iaf .
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Återuppbygg farthindret på norregårdsgatan.


  För något år sedan gjordes en nyasfaltering av norregårdsgatan uppe i Norregård. Men efter att detta var klart så var plötsligt farthindret utplånat?
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Ljungbyvägen


  Upplever att flertalet av bilarna kör alldeles för fort på Ljungbyvägen, dvs respekterar ej hastigheten 40 km/h. Mitt förslag är att det görs en hastighetsmätning under en längre period för att få uppfattning om läget, därefter bygges det nödvändiga farthinder för att få ner hastigheten.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Sophantering


  Jag tycker att det är hög tid att Älmhults kommun tar ett större ansvar för miljön genom att ändra sophanteringen! I somras var vi iväg i en annan kommun (mindre än Älmhult) och där hade de kompost i ett kärl i soptunnan och brännbart i ett annat kärl i soptunnan.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Komplettering till utegym


  Uterummet i Klöxhult används ganska flitigt av olika motionärer. Barn verkar ha ett stort intresse av uterummet och är ibland där själva och "leker"eller är med föräldrarna när de tränar. Dock är det ju inte en lämplig lekplats, vilket gör att jag föreslår att man i anslutning till uterummet bygger ett liknande gjort för barn. Då kan föräldrar och barn träna/leka tillsammans och fler lockas upp till spåret!
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Trafikljus


  Jag tycker det är dags att börja använda trafikljusen som sattes upp när torget byggdes om 2012, förut så fick dom ju inte användas för Esplanaden var Trafik-verkets gata men nu är det snart ett år sedan som Haganäsleden invigdes och kommunen tog över Esplanaden så då borde det vara fritt fram att använda trafikljusen för det är ju bortkastade pengar att inte använda sådant som man kostat på en massa med pengar på.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Belysning


  I Virestad, och säkert på fler återvinningsstationer i kommunen, skulle det vara bra med belysning. Särskilt under vinterhalvåret när det är mörkare på eftermiddagarna och kvällarna är det inte så lätt att hitta rätt kärl speciellt om man gått eller cyklat dit. Bäst vore ju någon form av fast belysning, gärna solcellsdrivna om det fungerar.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Öppettider i kommunhuset


  Är det inte dags att kommunen moderniserar sig så pass att det inte är lunchstängt längre.Nu har soptippen slutat ha lunchstängt, kan inte kommunhuset vara nästa steg. Jag har ofta ärende till receptionen och de är alltid två personal i tjänst. På andra arbetsplatser går personalen i olika omgångar på lunchrast, vad är det som gör att kommunen väljer att låsa dörren istället? På lunchen hinner vi medborgare göra ärende som att titta in på kommunen. Snälla kommunen ha öppet hela dagen!!
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Stol och planteringar


  Jag tycker att kommunen ska laga stolen vid södra infarten nu direkt efter semestern för det ger så dåligt intryck när den får fortsätta att förfalla år efter år man skäms över en kommun som inte lagar sådant som går sönder.Det är en hel del saker som borde rättas till lycktstolpar som lutar och är söndriga och lite alt möjligt som borde lagas.Sedan så tycker jag det ska finnas lite mer blomsterplanteringar som snyggar upp lite och inte bara inne i Älmhult utan även ute i dom andra samhällen,gör besök i kommunerna runt om för där har dom blommor på olika platser som i Loshult och Lönsboda i Osby kommun.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Underhåll av gång/cykelbanor


  När entreprenörer riv upp cykelbanor de brukar vara väldigt dålig att asfaltera/reparera efter sig. Till exempel längs Ljungbyvägen som har varit i dålig skick i över 6 veckor. Det har blivit så i Älmhult i många olika platser och gör att folk cykla istället på gator för att undvika punkteringar osv. Min förslag är att alla entreprenör ska reparera/asfaltera innan de lämna plats och att kommunens ansvariga ska genomföra "slumpmässiga" kontroller för att håller de till reglerna.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Cykelbanan i möckeln


  Nu tycker jag att det är för mycket grenar som hänger ut på cykelbanan i Möckeln.(ut med växjövägen). Få man möte så måste en cykla bland grenarna och dom som har barn på cykeln riskera att få grenar i ansiktet och det är inte ok.Det se inte bra ut.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Gratisbussen


  För att göra det lättare för våra äldre på Almgården att ta sig in till centrum, Maxi eller åka ut till handelsområdet, föreslår jag att gratis bussens turer skulle ha ett stopp utanför äldreboendet.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Slänga skräp


  Mitt förslag är att det placeras ut soptunnor/korgar på några platser efter spåret i Haganäsområdet.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Faktura för vatten avlopp


  Fakturan för vatten avlopp har man ett betala senast datum 24 juni av ngn outgrundlig anledning. Dom allra flesta får sin lön den 25e varför ni inte kommer att få betalt till den 24e.För min del kommer den inte att bli betald i tid, skulle vara trevligt om kommunen kunde ändra sista betalningsdag till den siste i varje månad som deh var tidigare, så att alla kan få en chans att betala i tid. Skulle vara roligt att veta varför man har gjort denna förändring till det sämre.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Elmeskolan


  Namnet på den nya skolan på Hagabo är bra, men inte fullkomligt. Eftersom en större del av skolan kommer att bestå av elever från Internationella Skolan, borde namnet vara "Internationella Elmeskolan". Inte försent att göra det lilla viktiga tillägget, hoppas jag.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Bökhult


  Stoppa exploateringen av Bökhult. Vacker och lättillgänglig natur nära tätortens bebyggelse behöver bevaras.

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Informationsskylt söder om Älmhult på 23:an


  Det gäller informationsskylten på 23:an söderifrån. Om kommunen inte har råd med fixa till skylten så kan ni kanske ta bort den istället så ser det bättre ut. Hela skyltpartiet har hängt på sned rätt länge nu och ger väl inte det bästa intrycket av Älmhult.Se bifogad bild

  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Rondellkonst och trafikskyltar


  Jag tycker det är anmärkningsvärt att det läggs pengar på konst istället för trafiksäkerhet. I en cirkulationsplats ska man kunna överblicka hela området för att genomföra en trafiksäker körning. Det går inte om där ska vara en massa skymmande konst i synfältet.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Pantrör


  Pantamera erbjuder kommuner pantrör att sätta bredvid sopkorgarna. Ett bra sätt både att lämna pant och för de som samlar på pantflaskor/burkar. Dessutom gratis! Och kanske hjälper det till att göra miljön lite renare. Titta på Håll Sverige Rent sida på Facebook så finns där en liten film!
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Nicklabacken lekpark


  Har en önskan om belysning över Nicklabackens lekpark, då det i höstas och tidig vår var väldigt skumt/mörkt att leka där på sena eftermiddagar. Hoppas att detta kan åtgärdas.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Glaskupol över Älmhult


  Jag föreslår att Älmhult innesluts i en glaskupol stor nog att innesluta de centrala delarna av kommunen. Detta för att bevara den unika småländska stadskärnan och förhindra främmande element att tränga in och förstöra det vackra vi har.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Ökad trafiksäkerhet Maskrosen


  Det vore önskvärt med någon form av farthinder på Primulavägen strax innan kurvan vid Primulavägen 4 och 3 alt. Mellan Primulavägen 2 och 4. Förslagsvis en vägbula eller betongsugga. Inte sällan kör bilar i en allt för hög hastighet in på gatan där många barn är ute och leker.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Om bänkar


  Undrar varför ni inte kan sätta upp lite parkbänkar mot Norregård o ut mot Bökhult/Paradiset. Är många äldre som går där och vill sätta sig när dom är trötta. Finns inte många.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Om blommor


  Undrar varför kan inte tekniska köpa in alla blommor så att alla äldreboende kan få att plantera i balkong lådor och krukor.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Hemtjänsten


  Byt ut viss personal. En del personal borde inte jobba med hemtjänst. Har fört journal sedan en tid och det finns de som överhuvudtaget inte hjälper de gamla enligt beslut som finns.
  Status: Avslutad
  Läs mer
 • Stoppförbud


  Jag kör skolbuss till bl a Linneskolan.För en tid sedan kom det upp ett nytt vägmärke vid infarten till skolskjutsgatan med innebörd att det är förbjudet att stanna på gatan, utan någon tilläggstavla. Min fråga är, skall vi lasta under gång eller?
  Status: Avslutad
  Läs mer