Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Pressmeddelande: Ingvar Kamprad utsedd till hedersmedborgare i Älmhults kommun – hjärtat av IKEA

Sedan den 10 mars i år är grundaren av IKEA – Ingvar Kamprad – åter medborgare i sitt älskade Småland och i Älmhults kommun efter flera år utomlands. Vid en ceremoni i dag blev han officiellt mottagen av Älmhults kommun.  I samband med det fick han också en speciell utmärkelse som hedersmedborgare i kommunen.

Ingvar Kamprad är den förste hedersmedborgaren i Älmhults kommun. Han fick personligen motta ett diplom av kommunstyrelsens ordförande Elizabeth Peltola samt 1:e och 2:e vice ordförande Sonja Emilsson och Ingemar Almqvist.  Motiveringen till utmärkelsen som hedersmedborgare löd så här:

För att ha gjort sitt Älmhult känt över hela världen, med småländsk anda och entre­prenör­­skap.

Med sitt varma engagemang och sin stora omtanke om hembygden har Ingvar alltid varit bygdens son. Älmhult har alltid funnits i Ingvars hjärta och Ingvar har alltid funnits i Älmhults hjärta.

Vi hälsar därför bygdens son välkommen hem!”

Mottagandet skedde på äldreboendet Nicklagården

Ingvar Kamprad hade själv valt platsen för mottagandet som skedde under lördagförmiddagen på Nicklagården, som är ett av Älmhults kommuns äldreboenden. Ingvars hjärta klappar varmt för de äldre och deras livskvalitet så det var ett naturligt val att förlägga arrangemanget dit.

Alla boende på Nicklagården var inbjudna att sommarfika tillsammans med Ingvar. Det bjöds på kaffe och sommartårta.  

Ingvar vill bidra till att göra livet bättre för de äldre

Ingvar var på ett strålande humör och framförde ett varmt tack till kommunen för hedersutmärkelsen. Och sedan kom det från hjärtat:

– Vi är älmhultsbor allesammans och tillsammans ska vi hjälpa och stödja varandra! Jag vill göra något för åldringarna i Älmhult.

Dagen till ära hade Ingvar med sig en överraskning. Han skänkte 200 000 kronor till äldreomsorgen i Älmhult och uttryckte en stark önskan om att halva beloppet ska gå till personalen inom äldreomsorgen, som han menar gör en fantastisk insats i arbetet med de äldre. Den andra halvan ska gå till att göra en aktivitet där äldre från kommunens olika äldreboenden får tillfälle att träffas och göra någon trevlig aktivitet tillsammans.

För ett par veckor sedan skänkte Familjen Kamprads stiftelse, som bland annat stödjer hjälpverksamhet till behövande äldre för att öka livskvaliteten, elmotordrivna parcyklar och ljugarbänkar till samtliga kommuner i Småland med syftet att öka trivseln för de äldre. Parcykeln premiärvisades den här förmiddagen i Älmhult.

Älmhults kommuns äldreomsorgschef Susanne Löfvall-Hertting framförde ett stort tack till Ingvar – både för stiftelsen gåvor och för det extra bidraget som Ingvar lämnade i dag.   

– Vi är överväldigade och tacksamma. Jag lovar att de här pengarna ska komma till god nytta för såväl de äldre som för personalen i hela kommunen, sa Susanne Löfvall-Hertting.

Ingvar gick runt och småpratade med alla och var generös med kramarna. Börje Larsson, 76 år, tidigare IKEA-anställd i fyrtio år, blev rörd till tårar när Ingvar kände igen honom. 

Glädje och stolthet

– Vi har haft ett mycket minnesvärt, varmt och glädjefullt mottagnade av Ingvar i dag. Han har betytt ofantligt mycket för Älmhult. Efter att ha bott utomlands i flera år och rest över hela världen har han nu valt att slå ner sina bopålar i vår kommun. Det är klart att vi är stolta och glada! säger Elizabeth Peltola.

Förmiddagen avslutades med en provtur på den nya parcykeln, vilket blev en lyckad och bejublad avslutning i solskenet.

Kontaktpersoner:

Elizabeth Peltola, kommunstyrelsens ordförande

Tfn: 070-225 50 98

Susanne Löfvall-Hertting, äldreomsorgschef

Tfn: 070-398 54 88

Med vänlig hälsning

Malin Blom, kommunikationschef Tfn: 0476-553 28

Uppge fotografens namn: Henrik Palmberg

Nyhet
Publicerad:
Till toppen