Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Pressmeddelande:
Älmhult först i landet med unik livsmedelsupphandling - låter upphandlad partner hitta rätt kött till kommunens kök

Mer närproducerat kött och större valfrihet till ett pris som inte är dyrare. Det är resultatet av en  upphandling som Älmhults kommun just har genomfört. I stället för att upphandla själva köttet har kommunen valt att upphandla en partner som ombesörjer inköp, slakt, förpackning och transport av det kött som sedan ska hamna på tallrikarna i kommunens kök på förskolor, skolor och äldreboenden.

Partnern som nu är upphandlad heter Christian Bauer och driver själv Skärshults gård i Pjätteryd. Han kommer i samråd med kostchefen att välja ut de djur och från de gårdar som önskas. Både köken och matgästerna kommer att ha möjlighet att göra besök på gårdarna och får där möjlighet att se hur djuren har det. Älmhults kommun köper årligen in ca 21 ton kött (fläsk- och nötkött), så det är ganska mycket råvara det här handlar om.

Stor frihet att ställa krav

– Jag är väldigt nöjd med den här modellen, säger Sofia Herbertson, som är kostchef i Älmhults kommun. Nu kommer vi att kunna följa köttet från boden till bordet. Vi får stor frihet att både välja och ställa krav på det kött som vi ska tillaga och servera. Vi kommer till exempel att kräva att köttet både är närproducerat och hängmörat, vilket ger bättre kvalitet.

Sofia Herbertsson tycker också att det ger mervärde att kunna skriva på matsedeln från vilken gård köttet kommer.

– Det kommer att öka matupplevelsen för våra matgäster och samtidigt öka glädjen hos kockarna, säger hon.

Positivt att ligga i framkant med ny modell

Johan Johansson är upphandlingssamordnare på Älmhults kommun. Även han anser att den här upphandlingsmodellen är bra.

– Det är positivt när vi kan hitta nya vägar att upphandla. Den här upphandlingsmodellen är vanlig inom till exempel byggbranschen men har inte tidigare prövats när det gäller kommunal upphandling av kött. Att det här gynnar både kvalitet och producenterna i vår närhet utan att bli dyrare för kommunen ser jag som ett framgångskoncept, menar Johan Johansson.

Avtalet träder i kraft den 15 april 2015.

Kontaktpersoner:


Johan Johansson
, upphandlare
Tfn: 0476-551 36                

Sofia Herbertsson, kostchef                                     
Tfn: 0476-554 57


Med vänlig hälsning
Malin Blom, kommunikationschef
Tfn:0733-708288

Nyhet
Publicerad:
Till toppen