Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Pressinformation:
Turné i Älmhult med Tuffa Tilda – förbereder barn för kriser

Tuffa Tilda anser inte att hon behöver förbereda sig för kriser och katastrofer. September 2015 är hon på turné till skolor i Älmhult tillsammans med Strukturerade Simon och experter från räddningstjänsten och ambulansen.
– Barn kan minst om kriser, har lättast att lära sig och kan dessutom påverka sina föräldrar, säger Linda Kazmierczak, beredskapsdirektör vid Länsstyrelsen Kronoberg.

Många vet inte vad de ska göra om de drabbas av stormar, översvämningar eller andra katastrofer. Få vet vad det betyder när Hesa Fredrik tjuter, att det är ett viktigt meddelande till allmänheten. Därför driver Krissamverkan Kronoberg en kampanj för att visa framför allt unga människor att alla kan tjäna på att vara förberedd för en kris.

– Ett gasutsläpp i Lessebo för några år sedan visade att många inte visste vad de ska göra när det är kris på riktigt. Många tror att samhället kan klara allt. För att samhällets resurser ska kunna koncentreras på de verkligt nödställda är det viktigt att alla andra kan klara några dygn utan el till exempel, säger Linda Kazmierczak.

Webbplats visar hur vi alla kan vara bättre förberedda

En webbplats, hesafredrik.nu, har utvecklats för att på ett enkelt och roligt sätt visa hur vi alla kan vara lite bättre förberedda för obehagliga händelser som stormar och anfall av utomjordingar.
– För att locka fler att läsa och lära på webbplatsen har vi tillåtit oss att skoja till det med utomjordingar och zombies. Vi tipsar också om de bästa katastroffilmerna och böcker om obehagliga händelser. Samtidigt finns mycket viktig seriös information på hesafredrik.nu, säger Linda Kazmierczak.

Besökarna på webbplatsen kan också testa vilken krispersonlighet de är, Aningslösa Amanda, Försiktige Filip, Strukturerade Simon eller Tuffa Tilda. Besökarna kan även prova på att plocka ihop en krislåda.

Ute på turné

Några av figurerna från hesafredrik.nu är nu ute på turné i sällskap med representanter för Krissamverkan Kronoberg för att besöka skolor Älmhults kommun.
– Vi vill få igång en diskussion om vårt ansvar att förbereda oss för olika typer av kriser. Ingen vet när nästa kris kommer eller hur den ser ut. Men vi vet att den kommer, säger Marcus Holmqvist, säkerhetssamordnare på Älmhults kommun.

Nästa vecka besöker figurerna Tuffa Tilda och Strukturerade Simon Klöxhultsskolan på måndag och tisdag den 28-29 september 2015.
Läs mer på www.hesafredrik.nu Länk till annan webbplats.

För mer information kontakta Marcus Holmqvist, Älmhults kommun, tn 0476-550 72 eller Linda Kazmierczak, Länsstyrelsen Kronoberg, tfn 010-223 74 94


Nyhet
Publicerad:
Till toppen