Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Pressinformation:
Ökat valdeltagande i europaparlamentsvalet bland Älmhults kommuns förstagångsväljare

Av förstagångsväljarna i Älmhult röstade 43 procent i årets europaparlamentsval. Det är en tydlig ökning jämfört med valdeltagandet i det senaste europaparlamentsvalet 2009 då 36 procent av förstagångsväljarna röstade.

– Det är positivt att fler förstagångsväljare går och röstar. Vi märkte tydligt av det ökade intresset i samband med förtidsröstningen och på valdagen, vilket gläder oss. Flera verksamheter inom Älmhults kommun har arbetat aktivt för att motivera den här gruppen att rösta, säger Henrik Dahlström, valansvarig.

Kommunens kommunikationsenhet har haft som särskilt uppdrag att fokusera på förstagångsväljare. Det viktigaste budskapet till unga har varit att det är viktigt att ta tillvara på sin rösträtt, vilket förmedlades bland annat genom utskick av vykort till alla förstagångsväljare i kommunen.

Även ungdomsgården Fenix och Haganässkolan har arbetat för att öka intresset för demokratifrågor hos unga. Sedan snart ett år tillbaka bedriver ungdomsgården Fenix ett demokratiprojekt för att öka ungdomsinflytandet i kommunen. På valdagen den 25 maj höll de även en valvaka där de bjöd in alla kommuninvånare att tillsammans följa valresultatet. Haganässkolan anordnade en särskild demokratidag för sina elever under våren. Då var det bland annat debatt mellan olika partiers ungdomspolitiker. Tanken med det var att eleverna skulle få en inblick i hur olika partier står i olika frågor.

– Det arbete som kommunen gör för att öka det politiska engagemanget hos ungdomar kan förhoppningsvis på sikt också bidra till att ännu fler yngre väljare röstar i framtiden, säger Henrik Dahlström.

Kontaktperson:
Henrik Dahlström, valansvarig Älmhults kommun
Tfn: 0476-550 21

Med vänlig hälsning
Malin Bodenholm, kommunikatör
Tfn: 0476-555 56

Nyhet
Publicerad:
Till toppen