Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Pressinformation - Nu kör vi igång de första e-tjänsterna

Nu är det möjligt att använda dator, mobil eller läsplatta i stället för att skicka in pappersblanketter. De första e-tjänsterna går att använda från och med i dag.

Att utveckla e-tjänster är en central del i programmet Medborgaren i fokus. Älmhults medborgare kan fylla i formulär, signera med e-legitimation och skicka in direkt med dator, mobiltelefon eller läsplatta när det passar dem själva.

- Det här är ett sätt att förenkla för medborgarna och göra kommunens verksamheter mer tillgängliga, förklarar Robert Palmqvist som är it-chef och driver hela programmet Medborgaren i fokus.

Vad behövs för att använda e-tjänsterna?

  1. Till de flesta tjänsterna behövs en e-legitimation. Det fungerar med Bank-ID, Mobilt Bank-ID eller Telia e-legitimation. Det är samma som används till exempelvis att lämna in deklaration eller använda Försäkringskassans eller olika bankers webbtjänster. Då kan man signera på samma sätt som man signerar en pappersblankett. Vissa tjänster kommer dock inte att kräva e-legitimation.
  2. Gå sedan till www.almhult.se/etjanster Länk till annan webbplats. - där finns alla e-tjänster samlade. Sedan är det bara att börja!

- På den sidan ska vi samla både de e-tjänster som finns i det system vi nu bygger och länkar till e-tjänster från andra, som till exempel bibliotekets ”Mina sidor”. Besökaren ska inte behöva veta om det man vill göra bara finns som blankett eller som e-tjänst och därför gå till olika sidor på externwebben. I det här första skedet har vi e-tjänsterna där, men vi kommer även att fylla på med våra olika blanketter så att allt blir samlat på ett och samma ställe, förklarar Ulf Mohager, webbsamordnare på Älmhults kommun.

Kommer att bli fler tjänster

Till en början finns det fem tjänster. Det går att ansöka om ledighet för grundskolan, ansöka om upplåtelse av offentlig plats, beställa tomtkarta och ansöka om tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap.

- Nu när funktionaliteten väl är på plats kommer vi att börja fylla på med fler och fler tjänster, förklarar Ulf Mohager. I nästa steg tittar vi på tjänster som att ansöka om förskola eller ändra scheman och inkomstuppgifter. Vi vill gärna få reda på vilka tjänster våra webbplatsbesökare skulle vilja ha, så därför är en av våra första tjänster att föreslå nya e-tjänster!

Kontaktpersoner:

Robert Palmqvist, it-chef, tfn 0476-554 81

Ulf Mohager, webbsamordnare, tfn 0476-554 84


Nyhet
Publicerad:
Till toppen