Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Pressinformation:
Högsta valdeltagandet i Älmhults kommun på 20 år – 83 procent av älmhultsborna röstade i kommunfullmäktigevalet

Valdeltagandet i kommunfullmäktigevalet i september är det högsta i Älmhults kommun på 20 år. Det höga valdeltagandet visar att både förstagångsväljarna och samtliga röstberättigade i Älmhult röstar i allt större utsträckning.

Av samtliga röstberättigade i Älmhults kommun gick cirka 83 procent till valurnorna för att rösta i kommunfullmäktigevalet i september. Det är en ökning jämfört med valdeltagandet i kommunfullmäktigevalet 2010 då cirka 82 procent röstade. Valdeltagandet i september är det högsta sedan 1994.

– Vi är inne i en positiv trend både när det kommer till valdeltagande bland samtliga röstberättigade och bland förstagångsväljarna. Vi såg en tydlig ökning i valdeltagandet i europaparlamentsvalet tidigare i år och det är roligt att se att det höll i sig även i kommunfullmäktigevalet, säger Henrik Dahlström som är valansvarig på Älmhults kommun.  

80 procent av förstagångsväljarna röstade

Att valdeltagandet är så högt kan delvis förklaras med att allt fler förstagångsväljare går och röstar. Av förstagångsväljarna i Älmhult röstade 80 procent i årets kommunfullmäktigeval. Det är en ökning jämfört med valet 2010 då nästan 75 procent röstade.

– I slutet av 1990-talet minskade valdeltagandet kraftigt bland förstagångsväljare men de senaste valen har det vänt och fler och fler förstagångsväljare har röstat. I år var valdeltagandet bland förstagångsväljare i Älmhult bara några få procent lägre än valdeltagandet som helhet och det är glädjande, säger Henrik Dahlström. 

Inför valet i september har ett antal verksamheter inom Älmhults kommun arbetat för att öka intresset för demokratifrågor hos älmhultsborna och för att motivera framförallt förstagångsväljare att rösta. Kommunens kommunikationsenhet har haft särskilt fokus på förstagångsväljare och gjorde bland annat utskick av vykort med budskapet att det är viktigt att ta tillvara på sin rösträtt. Fritidsgården Fenix anordnade en valvaka den 14 september där de bjöd in alla kommuninvånare att följa valresultatet.

Kontaktperson:
Henrik Dahlström
, valansvarig Älmhults kommun
Tfn: 0476-550 21


Med vänlig hälsning,
Malin Bodenholm,
kommunikatör
Tfn:0476-555 56


Nyhet
Publicerad:
Till toppen