Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Pressinformation 2016-08-02: Mobilanvändandet av kommunens webbplats ökar ständigt

Om inte allt för länge kommer det att vara fler som använder kommunens webbplats med mobiltelefon än med vanlig dator. Slår man ihop mobil och läsplatta är de redan nu förbi datorn som vanligaste enheter.

Ett av sätten som Älmhults kommun utvärderar användandet av den externa webbplatsen www.almhult.se är genom att titta på besökstatistiken. Även webbplatserna www.familjefestivalen.se och www.visitalmhult.se räknas med.

- Den tydligaste trenden just nu är att allt fler använder mobiltelefoner när de ska besöka vår webbplats. Det är nästan lika många som använder mobil som vanlig dator och om det håller i sig kommer det snart att vara mobilen som är det vanligaste, berättar Ulf Mohager, webbsamordnare på Älmhults kommun. Om vi ser på juni månad är det 46 % dator och 45 % mobil. Resten är läsplattor så om man slår ihop mobil och läsplatta är redan nu de mobila enheterna vanligare än datorer.

För juli månad är det redan flest som använder mobil, men det är en lite svårjämförbar månad eftersom det är många som är lediga och därför ökar troligtvis mobilanvändandet. 

- Det intressantaste är om man jämför över tiden, tycker Ulf Mohager. Då kan man se hur snabb den här utvecklingen är.

  • För juni 2016 är fördelningen: dator 46 %, mobil 45 %, läsplatta 9 %
  • För juni 2015 är fördelningen: dator 59 %, mobil 30 %, läsplatta 11 %
  • För juni 2014 är fördelningen: dator 64 %, mobil 24 %, läsplatta 12 %

Det här får förstås konsekvenser för hur kommunen arbetar med sin webbplats. Det blir allt viktigare att sidorna är lätta att läsa och navigera på mobiltelefonen.

- Vi vill att det ska vara enkelt för alla att använda vår webbplats och vi får utveckla oss när vi ser nya beteenden hos våra besökare. Redan förra gången vi gjorde om vår webb så anpassade vi den till att fungera även på mobiltelefoner. Nästa gång blir det ännu större fokus på att göra den väl fungerande på mobil och läsplatta, förklarar Ulf Mohager.

En annan tendens är att allt fler använder kommunens olika webbplatser. Ser man till statistiken så har antalet sidvisningar ökat med 25 % om man jämför juni 2016 med juni 2015. I juni 2016 var det 684 000 sidvisningar.

- Det är förstås väldigt positivt att vi får fler och fler besökare eftersom vår webbplats är en av våra viktigaste kommunikationskanaler. Men vi vill också bland annat utveckla fler e-tjänster för att kunna erbjuda mer och bättre service till kommunens invånare via vår webbplats, avslutar Ulf Mohager.

Kontakt:
Ulf Mohager, webbsamordnare
Tfn 0476-554 84
ulf.mohager@almhult.se

Nyhet
Publicerad:
Till toppen