Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Pressinformation 2016-02-01:
Sverigeförhandlarna går vidare med höghastighetsbana i väst: ”Vi delar inte utredarnas slutsats.”

Idag kom beskedet att Sverigeförhandlarna kommer fortsätta en dialog med parterna som förespråkar en västlig sträckning av den höghastighetsbana som ska byggas mellan Stockholm och Malmö. Så här långt tyder alltså beskedet på att det inte blir några höghastighetståg som passerar och stannar i Växjö, Alvesta och Älmhult.

På plats i Stockholm för att ta emot beskedet i dag var Ingemar Almkvist (S), Stefan Jönsson (S) och Elizabeth Peltola (C) som representanter för Älmhults kommuns politiska ledning samt Charlotta Kabo Stenberg, tf. kommunchef och Paul Robertsson, utvecklingschef.

­­– Självklart är vi besvikna, medger Ingemar Almkvist och Stefan Jönsson, som hade förväntat sig ett positivt besked. Vi delar inte utredarnas slutsats men nu har vi fått ett besked och får förhålla oss till det. Vi kommer att följa processen framöver när förhandlingarna påbörjar med parterna som förespråkar ett västligt alternativ. Vi tror fortfarande på vårt underlag fram tills dess att riksdag och regering fattar beslut.

Elizabeth Peltola delar Almkvists och Jönssons synpunkt och tillägger:

– Utifrån de förutsättningar som nu ges med höghastighetsbanan och tillhörande stationsstopp i den västliga riktningen måste vi verka för att hela regionen får så stor nytta som möjligt av höghastighetsbanan. Det är viktigt för hela regionens utveckling, anser Elizabeth Peltola.

– Nu kommer vi snabbt att mobilisera kraft för att stärka Älmhults infrastruktur på andra sätt. Älmhult har trots allt ett mycket gynnsamt och centralt läge så nu gäller det att arbeta för andra konstruktiva lösningar framöver, menar Ingemar Almkvist.

Utvecklingschef Paul Robertsson, är inte heller nöjd med beskedet.

– Älmhults kommun och nätverket Höghastighetsbanan kommer nu gå igenom skälen till beslutet och analysera dessa. Vi kommer att följa den fortsatta processen och vara en konstruktiv aktör för att få en lösning som bäst gynnar hela regionen. Vi vill ha en lösning med öppna spår från Hässleholm till Älmhult och vidare norrut så att trafik kan gå utan byten hela sträckan från Malmö. Vi måste också se till att stärka sydostlänken, säger Paul Robertsson.

Kontaktpersoner:

Ingemar Almkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, tfn. 070-320 10 96

Stefan Jönsson (S), kommunstyrelsens 1:e vice ordförande, tfn 0766-107 167

Elizabeth Peltola (C), oppositionsråd, tfn. 070-225 50 98

Paul Robertsson, utvecklingschef, tfn. 070-600 55 54

Om Nätverket Höghastighetsbanan: Nätverket Höghastighetsbanan består av kommunerna Kalmar, Karlskrona, Nybro, Emmaboda, Lessebo, Växjö, Alvesta, Älmhult och Hässleholm samt Region Blekinge, regionförbundet i Kalmar län, Blekinge Tekniska Högskola och Linnéuniversitetet. Nätverket har gjort ett gemensamt politiskt avstamp för en östlig sträckning och ställt sig bakom en gemensam avsiktsförklaring.


Nyhet
Publicerad:
Till toppen