Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Borgerlig vigsel

Formerna för en borgerlig vigselceremoni är mycket fria. Välj pompa och ståt eller en ceremoni i hemlighet med bara några vittnen. Man väljer om man vill vara i kommunhuset eller på någon annan plats. Ceremonin är kort. Det finns två olika versioner - en mycket kort och en något längre. Övriga detaljer som ring, blommor och klädsel bestämmer paret över själva.

Det finns möjlighet att bli vigd av någon av Älmhults kommuns borgerliga vigselförrättare. Följande personer är utsedda till vigselförrättare:

Ansökan om hindersprövning

Innan ni kan gifta er i Sverige måste ni ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Hindersprövning innebär att Skatteverket undersöker om det finns något lagligt hinder mot att ni gifter er.
Länk till Skatteverket och ansökan om hindersprövning Länk till annan webbplats.

Ansökan om hindersprövning ska ni göra gemensamt på det skattekontor där någon av er är folkbokförd. I samband med ansökan om hindersprövning bör ni även anmäla vilket efternamn var och en ska ha i äktenskapet.

Det är viktigt att ni lämnar in er ansökan om hindersprövning i god tid före vigseln.
Länk till blankett för hindersprövning Länk till annan webbplats. och anmälan om efternamn Länk till annan webbplats.

Hindersprövningen är giltig i fyra månader.

Lämna intygen till oss i god tid före vigseln

Efter ansökan om hindersprövning får ni två handlingar från Skatteverket; Intyg hindersprövning och Vigselintyg. Båda handlingarna i original ska lämnas till Älmhults kommun, servicecenter, minst fem arbetsdagar före vigseln.

Lämna handlingarna direkt i kommunhusets reception eller skicka dem till:

Älmhults kommun
Servicecenter
Box 500
343 23 Älmhult

Utländska medborgare

För utländska medborgare gäller särskilda regler. Om en av er eller båda är utländska medborgare bör ni vända er till ert skattekontor för information.

Vittnen

Minst två personer måste vara med under vigseln som vittnen, det kan vara vänner eller släktingar. De som är vittnen måste ha fyllt 18 år. Namn och adress på dessa lämnas tillsammans med hindersprövningen och intyget minst fem arbetsdagar före vigseln.

Observera att både brudpar och vittnen måste visa giltig legitimation vid vigselförrättningen.

Övrigt

Man behöver inte vara folkbokförd i Älmhults kommun för att få gifta sig i kommunen.

Vigseln är kostnadsfri.

Ni kan också få borgerlig vigsel utomlands på en ambassad. Kontakta utrikesdepartementet, juridiska expeditionen, telefon 08-405 10 00.

Bokning

Ni bokar tid för vigsel genom vår e-tjänst. Har ni inte möjlighet att använda vår e-tjänst kan ni göra en förfrågan via e-post eller telefon till servicecenter eller till vigselförrättarna.

 

Personuppgifter

När du skickar e-post till kommunen hanterar vi dina personuppgifter. I de flesta fall måste vi spara ditt e-postmeddelande under en tid för att handlägga din fråga eller för att vi måste spara det som en allmän handling. Vill du veta mer om hur dina personuppgifter hanteras i ditt ärende och dina rättigheter kan du fråga din handläggare eller läsa på följande länk almhult.se/Dataskyddsförordningen (GDPR) Länk till annan webbplats.

Till toppen