Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Simlärare

– För mig är vatten mer än ett element, det är en del av livet. Min mamma babysimmade med mig och sedan har det bara fortsatt. Jag har simmat i föreningar under hela min barn- och ungdomstid. Känslan av att bäras av vattnet är en passion och att arbeta som simlärare har blivit ett kall och det berikar mitt liv varje dag, berättar Claudia Dörsch, simlärare på Haganäsbadet.

Kvinna som sitter på kanten av en inomhusbassäng med flyt-hjälp i händerna.

Vid 35 års ålder upplevde jag återkommande fysisk smärta och jag var också mentalt kraftlös; det blev en vändpunkt i mitt liv som förde mig tillbaka till vattnet och vidare till en annan stor passion, triathlon.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Så fort vi får besök är simhallen aldrig obevakad och vanligtvis börjar min dag med att vara i hallen då våra morgonpigga besökare kommer. Sedan tar simlektionerna vid. Där undervisar jag elever i alla åldrar, från nybörjare till avancerade simmare. Jag håller också kurser i babysim, crawl, yoga och vattengym. Under dagen görs också administrativt arbete, som kontroll av skolor och dess elever som ska få simundervisning och översyn av vårt pedagogiska arbete. Med den nya renoveringen är simhallen välorganiserad och ”hallplaneringen” ger oss som arbetar här bra rutiner.

Berätta om något som berör dig i ditt arbete!

Eleverna ger mig de starkaste upplevelserna och de är också min största utmaning. En del barn kommer från länder där simning inte är viktigt. Och en del barn, oavsett var de kommer ifrån, har en rädsla för vattnet och några har en diagnos av något slag. Att hjälpa dem att bygga upp sitt mod och sin beslutsamhet för att våga gå ner i vattnet känns stort. Att sedan vara med och se när rädslan och osäkerhet går över till glädje och stolthet när barnet till slut kan simma ut på djupt vatten är de bästa upplevelser du kan få.

Vad är bra egenskaper att ha om man vill arbeta som simlärare?

Det är att se helhet, ha tålamod, vara flexibel och lyhörd. Jag ser människor holistiskt. Behov och känslor hör ihop och de jag möter har olika sätt att ta sig an utmaningen att lära sig simma. Som babysiminstruktör, simlärare eller yoga-gym och mindfulnessinstruktör utvecklar jag människor. Att kunna simma räddar liv och det är en viktig kunskap att ge. Men för dem som kommer hit för att träna eller leka är det en stunds avslappning och glädje och det är också viktigt att se och uppmuntra. Det skapar positiva energier.

Vad behöver man för utbildning?

För att bli simlärare utbildar du dig till badmästare/badvakt. Jag är utbildad c-tränare för triathlon hos det tyska Olympia sportbunden och sedan har jag specialiserat mig genom utbildning i ämnena simning, holistisk mindfulness och andningsterapier. Grundläggande kunskaper om pedagogiskt arbete eller erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar är till stor hjälp.

Till toppen