Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Insatsledare

Efter två praktikveckor på räddningstjänsten i årskurs nio var Niklas Öberg fast. Brandmansyrket har sedan dess alltid varit en del av hans liv.

– Jag fastnade för yrket direkt. Det är en spänning och variation i yrket som du inte får någon annanstans, säger Niklas, insatssledare på Älmhults kommun.

Niklas Öberg

Niklas arbete som insatsledare på Älmhults kommun innefattar främst att hålla utbildningar för företag och skolor, stationsarbete och utryckningar. Även om det sistnämnda är en liten del av yrket.

– Jag gillar allt med att arbeta som insatsledare; det är omväxlande, du träffar mycket folk och du får ut ett viktigt budskap. Man vet aldrig vad som kan hända under en dag och ett larm är inte något annat likt.

Något som är unikt för räddningstjänsten i Älmhult är att det finns en stor inpendling i kommunen, det gör att vi är betydligt fler dagtid än kvällstid. Samtidigt byggs och investeras det mycket i kommunen vilket också ställer andra krav på räddningstjänsten.

Ett sammanhållet team – en förutsättning när det väl gäller

Inom räddningstjänsten arbetar man till stor del förebyggande och det är ett sammanhållet team som arbetar tillsammans med både polis och ambulanspersonal.

– Vi känner varandra väl och är som en familj, det är en förutsättning när vi är ute på larm att vi vet var vi har varandra. Något som jag även uppskattar är att vi efteråt pratar igenom situationen och ventilerar över vad som hände, berättar Niklas.

Även efter 30 år som brandman lär man sig nya saker varje dag. Förutom på utbildningar så lär brandmännen sig av varandra och av att vara ute på larm.

– Det är ett spännande arbete och man blir aldrig fullärd. Här stannar jag till pensionen, säger Niklas.

Till toppen