Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

I dag uppmärksammar vi den Offentliga måltidens dag

”I dag firar vi Offentliga måltidens dag i hela landet och vi gör det genom att servera våra matgäster inom förskola, skola och omsorgsboenden på en mustig gulaschsoppa med bröd och till dessert blir det hjärtplättar med vaniljkesella och blåbär. I omsorgsboendena serveras också ett klassiskt gammeldags kafferep med sju sorters kakor till eftermiddagsfikat”, säger Cecilia Blidö, kostchef i Älmhults kommun.

Varje dag serveras cirka tre miljoner måltider inom vård, skola och omsorg i Sverige. Det är en omfattande verksamhet som engagerar och berör många i vårt land. I Älmhults kommun tillagar kostenheten drygt 4 000 luncher varje dag i förskola, skola och omsorg. Kostenheten har tillagning av måltider 365 dagar om året.

Den första september fick Kostenheten en ny ledning och organisation.
”Vi har påbörjat att jobba med ett långsiktigt utvecklingsarbete. Vår måltidsverksamhet ska servera god och näringsriktig mat, vara effektivt organiserad och hållbar. Utvecklingen i branschen, lagkrav, myndigheternas rekommendationer och förväntningarna från matgäster har ökat de senaste åren vilket ställer allt större krav på vår typ av verksamhet. Nu har vi äntligen en organisation med kapacitet att börja arbeta framåtriktat.

Vi tar hänsyn till att maten ska passa både våra yngre matgäster från 1-årsåldern till våra hundraåringar. I Kommunen finns dessutom omkring 50 olika nationaliteter, vilket gör matkulturen bred (och med den följer fler önskningar om olika maträtter). Vi har även många matgäster som behöver specialkost och anpassning av måltider. Vi har precis startat upp arbetet med att titta över våra menyer, berättar Cecilia.


Nyhet
Publicerad:
Till toppen