Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Sökt dispens för att ta ner döda almar

Sjuka och döda almar förekommer i hela kommunen. De har drabbats av almsjukan, en svampsjukdom som sprids av almsplintborren och förloppet är snabbt och nästan omöjlig att stoppa.

Stortorget i Älmhult döda Almar

I juli 2018 började vi arbetet med att ta ner döda träd i området vid rondellen Haganäsleden /Södra Esplanaden och fortsatte in i stationsområdet.

– Nu under hösten har kommunen ansökt till Länsstyrelsen om dispens från biotopskyddet för nedtagning av alléträd* vid Stortorget och Norra Gamla vägen, säger Ingela Thulander, som är parkförvaltare på Älmhults kommun.

– Östra Esplanadens almar är godkända för nedtagning av länsstyrelsen. Nu väntar Tekniska förvaltningen på ett beslut om nedtagning och återplantering i ärendet från kommunstyrelsen och ärendet kommer tas upp i oktober, säger Emelie Lindholm, gatuingenjör.

Tidsplan för återplantering görs när vi vet hur besluten blir.

Har du frågor kontakta:
Ingela Thulander ingela.thulander@almhult.se eller
Emelie Lindholm emelie.lindholm@almhult.se

*För att träd ska räknas som en allé ska allén bestå av minst fem övervägande vuxna träd levande eller döda planterade i en enkel eller dubbel rad. Om du vill läsa mer finns informationen på naturvårdsverkets hemsida www.naturvardsverket.se Länk till annan webbplats. .

Nyhet
Publicerad:
Till toppen