Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Flytta till Sverige

Grupp av människor som står i halvcirkel och som lagt en av sina händer ovan på någon annans hand som en "Nu kör-vi"-utrop!

Välkommen till Sverige och Älmhult! Här hittar du praktisk information om hur du blir folkbokförd i Sverige och hur du går tillväga för att lära dig svenska.

Information Sverige - en portal för nyanlända

Information Sverige är till för att göra det lättare för dig som är nyanländ i Sverige. Här hittar du svar på frågor om hur svenska samhället fungerar och vilka myndigheter som du kommer i kontakt med under din första tid i landet.

Du hittar Information Sveriges hemsida här. Länk till annan webbplats.

Så blir du folkbokförd

När du flyttar till Sverige från ett land utanför EU måste du anmäla detta på Migrationsverkets hemsida. Länk till annan webbplats.

Du som har flyttat eller vill flytta till Sverige från utlandet och planerar att bo här i mer än 3 månader ska vara folkbokförd i Sverige. Att vara folkbokförd i Sverige innebär att du har ett personnummer och är registrerad på en adress. För att bli folkbokförd i Sverige måste du anmäla din flytt till Sverige via ett personligt besök på ett av Skatteverkets servicekontor. Länk till annan webbplats.Skatteverket i Älmhult ligger på Gotthards gatan 5. Vid besöket är det viktigt att ta med alla papper och intyg som exempelvis vigselbevis och uppehållstillståndskort om du kommer från ett land utanför EU.

Läs mer om alla handlingar som ska med och hur du flyttar till Sverige här. Länk till annan webbplats.

När du ska lära dig svenska

När du kommer till Sverige kan du lära dig svenska på Haganässkolan i Älmhult. Du kan även behöva komplettera din yrkesutbildning från ditt hemland med speciella arbetsmarknadsutbildningar.

Läs mer om SFI och vuxenutbildningar här. Länk till annan webbplats.

Till toppen