Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Rekommendationer från och med den 8 december

För att minska risken för smittspridning av covid-19 införs nya åtgärder från den 8 december.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar:

  • Att alla håller avstånd till andra människor i offentliga miljöer, särskilt inomhus.
  • Vuxna bör om möjligt undvika trängsel i kollektivtrafik genom att välja att resa andra tider än i rusningstrafik eller använda andra färdsätt, som till exempel att gå, cykla eller åka bil.
  • Vuxna bör använda munskydd i kollektivtrafiken om det inte går att undvika trängsel.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar arbetsgivare att:

  • Underlätta för anställda att vaccinera sig samt informera om vikten av att stanna hemma när man får symtom.
  • Göra det möjligt för anställda att hålla avstånd till varandra till exempel på möten, i fikarum och omklädningsrum. Undvika större samlingar inomhus med många deltagare.
  • Göra det möjligt för anställda att i viss utsträckning arbeta hemifrån när arbetet så tillåter.

Utbildningsmoment inom skola och vuxenutbildning omfattas dock inte av rekommendationen. Lärosäten ska ha fortsatt undervisning på plats men undvika större samlingar.

Serveringsställen ska återinföra åtgärder för att minska trängsel.

Inför kommande högtider

Julavslutningar, luciafiranden och liknande kan genomföras om åtgärder vidtas för att minska risken för smittspridning i samband med evenemanget.

Den som inte är vaccinerad bör hålla avstånd till andra. Man bör som ovaccinerad särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. Ovaccinerade bör även undvika alla platser med trängsel i både offentlig och privat miljö.

Vaccin ger ett mycket gott skydd mot allvarlig sjukdom och död i covid-19 och till viss del mot smittspridning. Om alla vuxna är vaccinerade och alla är friska finns inga skäl att avråda från julfirande med släkt och vänner. Men var beredd att snabbt ställa in om du har symtom på covid-19

Barn och unga

Skola och fritidsaktiviteter står för mer än utbildning och fysisk aktivitet, till exempel socialt sammanhang och som skyddsnät för dem i utsatta situationer.

Idrottsaktiviteter kan genomföras om arrangören vidtar smittskyddsåtgärder i enlighet med Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.

Läs mer på Folkhälsomyndighetens webbplats Länk till annan webbplats.

Information om coronavirus Älmhults kommun

Nyhet
Publicerad:
Till toppen