Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Fortsätt hålla i och hålla ut

Anders Nyberg, tillförordnad kommunchef

Det är en annorlunda tid vi nu tillsammans går igenom. En tid ingen av oss har erfarenhet av. Under dessa drygt fyra månader som coronaviruset har härjat runt i Sverige har vi ställt om vårt sätt att leva. Alla har berörts på något vis.

Fram tills idag har Älmhults kommun 76 smittade. Siffrorna är en ögonblicksbild och vi har en samhällsspridning vilket innebär att fler är smittade och vi kommer att ha coronaviruset kring oss ett bra tag framöver. Det är viktigt att komma ihåg att bakom varje siffra finns en människa och det är därför av största vikt att fortsätta vara uthållig och hålla i de förändringar vi gjort.

Vi har också andra konsekvenser av viruset i samhället. Företag som har det besvärligt, anställda som permitteras, lärare som ställt om undervisningssätt och gymnasieelever som tagit stort ansvar i att studera hemma. Och där sistaårseleverna nu kommer att ta sin student på ett mycket annorlunda sätt.

Utan att på något vis marginalisera de som drabbats av covid-19 vill jag lyfta några saker av allt bra som vi upplever och det engagemang och stora vilja som finns i vår kommun.

  • Frivilligorganisationer, olika trossamfund och privata initiativ som ”corona Älmhult” gör stora insatser för att hjälpa äldre och de i riskgrupper.
  • Över 220 personer har anmält sitt intresse för att hjälpa till i den kommunala verksamheten. Vi kan inte nog tacka alla er. Genom att börja arbeta hos oss gör ni det möjligt för medarbetare, som slitit hårt under våren, att få vila och semester och ni ser till att vi tillsammans kan fortsätta med vårt samhällsuppdrag.
  • 25 personer har genomgått en utbildning för att kunna arbeta inom socialförvaltningens verksamheter.
  • Vi har också fått stor hjälp av företagare som skänkt exempelvis skyddsutrustning och besök-plexiglas-skivor till våra omsorgsboende och andra företag ordnar speciella öppettider för riskgrupper.

Ett stort tack till er alla, det är tillsammans vi ska ta oss igenom pandemin. Nu går vi in i sommaren och det är lätt att slappna av och lätta på rekommendationer vi lärt oss att följa. Men nu är det än mer viktigt att vi påminner varandra om att fortsätta med det som gör skillnad för att bromsa smittspridningen och hålla den borta från våra äldre och riskgrupper.

Fortsätt vara uthållig! Stanna hemma om du är det minsta lilla sjuk, fortsätt tvätta händerna, fortsätt hålla avstånd och fortsätt hålla kontakt med de äldre.

Igen, tack till er alla som kämpar och ställer upp – tillsammans bromsar vi smittspridningen.

Anders Nyberg, tf kommunchef

Nyhet
Publicerad:
Till toppen