Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Aktuellt om corona, vecka 47

Vi har fortsatt smittspridning i Älmhults kommun och följer noga utvecklingen. Det är mycket viktigt att vi alla tar ansvar och följer de skärpta råden, för att lyckas bromsa smittspridningen och rädda människors liv.

Skärpta råd införs för att minska smittspridningen

För att bromsa trenden med den ökande smittspridningen i Kronobergs län har Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Region Kronoberg beslutat att införa skärpta allmänna råd i Kronobergs län. Råden gäller till och med 26 november, men kan förlängas om det behövs.

Nu uppmanas du att:

  • Avstå från att vistas i en inomhusmiljö där det finns risk för trängsel, till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.
  • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor med eller närmast anhöriga.

Läs mer om de skärpta allmänna råden på 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Elmeskolan ställer om till distansutbildning

På onsdag eftermiddag tog rektor Eva-Lena Brafield beslut om att Elmeskolan på grund av personalbrist ställer om till distansutbildning. Denna insats gör vi för att säkerställa säkerheten för vår personal och våra elever.

Under november har Elmeskolan haft ett ansträngt personalläge med frånvarande personal. Corona påverkar på många sätt och vi har haft personal som till exempel varit sjuka i covid-19, hemma med lindriga förkylningssymptom och hemma för vård av barn. Det är viktigt att vi följer de rekommendationer som finns för att minska smittspridningen, men det påverkar vårt personalläge i skolorna.

På Elmeskolan har vi den senaste tiden haft ett ansträngt läge med mycket frånvarande personal och vi är nu i ett läge där vi behöver göra en förändring. Därför har vi idag beslutat om att ställa om undervisningen till distansutbildning under en vecka.

Under resterande tiden av den här veckan (vecka 47) så är skolverksamheten fortsatt öppen men lärarna kommer förbereda material som eleverna ska ha med sig hem för att arbeta med under nästkommande vecka.

Nya matrutiner i kommunens verksamheter

Från måndag den 23 november ändrar kostenheten, på grund av coronapandemin, sitt sätt att arbeta för att leverera måltider till förskolor, skolor och vård- och omsorgsboenden. Några av köken kommer att stängas så att medarbetare centreras till ett antal av verksamhetens kök. Det gör att Kostenheten, även när sjukfrånvaron är hög, har tillräckligt med medarbetare för att kunna klara av sitt uppdrag.

Måltider från Kostenheten kommer fortsatt att ha ett fullvärdigt näringsvärde och vara anpassat för dem med allergier. Förändringen kommer att gälla fram till den 17 januari. Då tas nya beslut utifrån hur coronasituationen ser ut.

Hur påverkas omsorgsförvaltningen

Solgårdens omsorgsboende i Göteryd, kommer att få mat levererad till sig men kommer fortfarande att kunna servera mat från sitt kök då de själva klarar av serveringen.

För samtliga omsorgsboenden kan serveringstider komma att justeras, salladsalternativen blir färre och matsedel kan komma ändras på kort tid.

Hur påverkas förskolor och skolor

Förskolorna i Häradsbäck, Hallaryd, Eneryda och Pjätteryd kommer att få maten levererad i portionsförpackningar.

För samtliga förskolor och skolor kan serveringstider komma att justeras, salladsalternativen blir färre och matsedel kan komma ändras på kort tid.

När ska du stanna hemma

På 1177 kan du läsa om när du ska stanna hemma och hur länge, ifall du misstänker eller vet att du eller någon anhörig har covid-19.

1177 - information om coronaviruset Länk till annan webbplats.

Information om spridningen av covid-19 i Älmhults kommun

Varje vecka på torsdagar rapporterar vi om spridningen av covid-19 i Älmhults kommun. Vi rapporterar totalt antal bekräftade fall i hela kommunen för aktuell och förgående vecka, informationen kommer från Region Kronoberg. Vi rapporterar även antalet brukare inom socialförvaltningen med pågående covid-19.

Du hittar informationen om bekräftade fall av covid-19 på almhult.se/corona

Nyhet
Publicerad:
Till toppen