Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Aktuellt om corona och covid-19 vecka 25

Det är inte över än. Det är fortsatt väldigt viktigt att vi alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Det är viktigt att vi skyddar dem som har störst risk för att bli allvarligt sjuka/avlida – och det är nu vi kan påverka utvecklingen i vår kommun. Det gäller att orka hålla i, trots att många nog är trötta på corona vid det här laget.

  • Stanna hemma vid minsta förkylnings- eller influensasymtom
  • tvätta händerna ofta
  • håll avstånd till andra (även utomhus),
  • var extra rädd om de äldre och sköra och res inte i onödan.

Provtagning av prioritetsgrupp 3 är igång i Kronoberg

Under måndagen startade provtagningen av prioritetsgrupp 3, så kallat samhällsviktig verksamhet, i Kronobergs län. Provtagningen genomförs i samarbete mellan Region Kronoberg, Länsstyrelsen, företagshälsovården och vi som arbetsgivare inom samhällsviktiga verksamheter.

Älmhults kommun kan skicka personal som vi anser kritiska för våra samhällsviktiga verksamheter och som vi behöver tillbaka på jobbet. Personerna får en kod, och ringer till Region Kronobergs testkoordinator för tidsbokning. Positiva provsvar förmedlas till de provtagna personerna av företagshälsovården: Previa, HVC och Hälsoforum.

Det är alltså inte möjligt för enskilda medarbetare att själva kontakta hälso- och sjukvården för att boka sig för en provtagning, utan vägen går via arbetsgivaren som i sin tur meddelar de medarbetare som är aktuella.

Mer information om provtagning kommer under v. 26.

Besöksförbud på äldreboenden förlängs till den 31 augusti

Det nationella besöksförbudet på äldreboenden har gällt sedan 1 april och förlängs nu till och med sista augusti, istället för sista juni som var det tidigare beskedet. Förbudet gäller besök inne i lokalerna. Detta utesluter inte sociala kontakter mellan boende och anhöriga eller vänner, så länge de sker under säkra former – till exempel utomhus och med plexiglasskärmar.

Kampanj – Var med och skapa #sverigesplanastekurva

När det är sommar rör sig många människor utomhus men det är fortfarande viktigt att hålla avstånd. Därför hakar Älmhults kommun på Region Kronobergs kampanj ”Var med och skapa Sveriges planaste kurva.” Affischer, pins, skyltar och klistermärken till bänkar i parker och på badplatser är på väg upp runt om i kommunen.

Daglig statistik på almhult.se

Du hittar daglig information och statistik om spridningen av covid-19 i Älmhults Länk till annan webbplats.
kommun på almhult.se/corona Länk till annan webbplats.

Detta var den sista "aktuellt om coronasituationen" på ett tag. Rapporten återkommer eventuellt efter sommaren.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen