Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Region Kronoberg erbjuder allmänheten test för pågående covid-19-infektion

Från och med onsdag 8 juli erbjuder Region Kronoberg allmän provtagning för covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Provtagningen gäller personer med symtom som skulle kunna vara covid-19, och görs för att bekräfta om personen har en pågående covid-19-infektion eller inte. Hanteringen sköts via vårdcentraler, och proverna tas som egenprovtagning eller på plats på vårdcentralen efter tidsbokning.

Kriteriet för att få ta provet är att man har pågående symtom. Provet bör dessutom tas dag två till sju efter symtomdebut, och helst allra senast dag tio. Annars finns risk att provsvaret inte blir tillförlitligt.

Testet är kostnadsfritt för patienten, i enlighet med smittskyddslagen.

Om du är sjuk ska du stanna hemma och ringa din vårdcentral under ordinarie öppettider. De ger dig instruktioner om hur provtagningen går till.

Möjligheten att testa sig kommer att öka successivt, och blir det en stor anstormning kan det bli lite väntetider i början.

Observera att den provtagning som nu erbjuds rör pågående covid-19-infektioner. Antikroppstest, som visar om en person tidigare haft infektionen, är i nuläget inte tillgängligt för privatpersoner i Kronoberg. Region Kronoberg planerar för att kunna erbjuda antikroppstester för allmänheten i augusti.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen