Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Arbeta som brandman i beredskap

Räddningstjänsten i Älmhult arbetar med såväl operativt räddningsarbete som förebyggande verksamhet.

Bild på en brandbil
Räddningstjänstens märke

Att vara brandman i beredskap innebär att du anställs vid Räddningstjänsten i Älmhult. Räddningstjänsten betalar för den tid som du deltar i utryckningar, övningar och utbildningar. Du får dessutom beredskapsersättning. De flesta brandmän har en annan huvudarbetsgivare, men det är inget krav.

Arbetet är spännande och varierande. Det består av räddningsarbete vid sjukdomsfall, bränder, trafikolyckor och andra olyckor. Du och din grupp möter människor i utsatta situationer. Det är därför viktigt att du tycker om att samarbeta och hjälpa andra.

Regelbunden beredskap

Eldsvåda

Styrkorna i Älmhult och Liatorp har omkring 300 utryckningar per år. I genomsnitt rycker du ut 4 gånger per beredskapsvecka i Älmhult och 2 gånger i Liatorp. Om larmet går när du har beredskap ska du kunna ta dig till brandstationen i Älmhult på 5 minuter, i Liatorp på 8 minuter. Styrkorna är indelade i fyra grupper, vilket medför att du har beredskap var fjärde vecka.

En bra deltidsbrandman

Eldsvåda
  • Goda kunskaper och regelbundna övningar
  • En vilja att bidra till ett bättre samhälle
  • En omtänksam och respektfull attityd inför sina medarbetare och de människor man möter i sitt arbete.
  • Det är dessutom viktigt att du delar vår syn på att yrkesrollen är oberoende av vilket land eller kultur man fötts i och vilket kön eller sexuell läggning man har.

Kunskapsövningar

Eldsvåda

Vi övar vanligtvis varje vecka du har beredskap, övning sker normalt måndagar mellan 17:00 och 20:00.

Fysisk styrka och uthållighet

För att klara uppdraget krävs att du är frisk och har normal kondition. När vi har gjort en första godkännande bedömning av din ansökan är det dags för fysiska tester och utbildning.

Utbildningar

Eldsvåda

Om du blir antagen hos oss får du en intern utbildning och därefter blir du redo att åka med din utryckningsstyrka.

Vi behöver dig. Bli en av oss.

Har du frågor ring vår växel, 0476-55261, så ser vi till att du får prata med rätt person.

Till dig som är arbetsgivare:

En deltidsbrandman på arbetsplatsen är en tillgång för dig som arbetsgivare eftersom säkerhetskunnandet ökar. Du får en professionell livräddare i verksamheten. Du visar dessutom ansvar och engagemang för ett säkrare närsamhälle. Det är värt mycket men kostar dig ytterst lite.

Vi står för alla kostnader när det gäller arbetstiden för utbildning och konkret räddningsarbete. I våra deltidsstyrkor försvinner en arbetstagare/brandman i genomsnitt 2 gånger per beredskapsvecka under dagtid 07:00-16:00 (mån-fre) på larm i Älmhult. I Liatorp är siffran 1 gång/beredskapsvecka.

Övning sker på kvällstid. Hör av dig så berättar vi mer!

Till toppen