Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Älmhults kommun - en del av Sagobygden

Sagobygden finns nu med på UNESCOs register över goda exempel på hur man kan trygga immateriella kulturarv. I Sagobygdens fall handlar det om den muntliga berättartraditionen. Sagobygden blir först i Sverige med att finnas med! Kultur och fritidsnämndens ordförande i Älmhult, Anton V Härder (S) är positiv till arbetet och utmärkelsen:

– Eftersom Älmhult är en del av Sagobygden tillsammans med Ljungby och Alvesta kommun så är det oerhört glädjande att vi har fått denna utmärkelse och erkännande. För mig personligen har alltid det muntliga berättandet funnits med ifrån min barndom där både min farmor och pappa var goda berättare. Troligtvis är det därifrån jag fick mitt intresse att förmedla kunskap genom berättande, säger Anton V Härder, som gestaltar Carl von Linné på Linnés Råshult, sommartid.

Anton är mån om det muntliga berättandet i dagens samhälle:

– Genom det muntliga berättandet för vi vårt kulturarv vidare. Ibland tänker vi att det måste vara någonting som hände väldigt långt tillbaka i tiden, men jag har förstått att den nya generationen tycker att 1980-talet var exotiskt att leva på. Det betyder att ens egen historia är värd att berätta vilket vi glömmer bort idag. Min förhoppning är att inkluderingen av Sagobygden på UNESCOs lista lyfter det muntliga berättandet i vår kommun. Det kan ske genom våra hembygdsföreningar, studieförbund, kulturskola och att vi alla tänker på att vi kan bidra till detta genom att berätta eller skriva ner vår historia.

– Varför inte ta chansen nu under julledigheten när släkt och vänner träffas, stäng av TV och mobiltelefoner och låt berättandet flöda kring middag och kaffebord, avslutar han.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen