Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Älmhult visar upp kultur när den är som allra bäst

Folkligt och gärna festligt! Handklapp och vantstickning, men också eldshow och opera. När höstmörkret har kommit är det dags att lysa upp Älmhult med lite fest! Nu på lördag den 12 oktober anordnas ”Kulturnatta” i Älmhults centrum.

Under kulturnatta visar Älmhult upp aktiviteter och kultur när den är som bäst. Precis som i fjol blir det musik och happenings på både gata och torg, med två utescener i centrala Älmhult och dessutom scenkonstuppträdanden som äger rum mitt på gatan.

Under Kulturnatta är Älmhult ett kulturellt centrum, inte bara lokalt sett utan även regionalt och nationellt! På IKEA Museum går nämligen turnépremiären av ”100 samtal” av stapeln just denna kväll. ”100 samtal” är ett initiativ från Sveriges museer i samband med firandet av 100-årsjubileet för allmän och lika rösträtt.

Huvudarrangörer är Älmhults kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, ABF och Handelsplats Älmhult. Viktiga medarrangörer är bland annat Kulturparken Småland, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Musik i Syd, Möckelsnäs Trädgård och Smålandsoperan. Fritidsgårdarna Fenix och Freja, Kulturskolan och biblioteket är viktiga aktörer.

Musik fram till midnatt ​

- Speciellt för i år är att Kulturnatta bjuder på massor med musik inom olika genrer och för olika målgrupper. Det erbjuds musik på inte mindre än åtta platser, varav tre scener har program för hela kvällen. Opera, punk, blues, elektroniskt, postrock, folkmusik, visor, rock och pop, berättar Helen Carlsson, kulturstrateg i Älmhults kommun.

- Ta chansen att uppleva opera när den är som allra bäst! I kulturhuset Blohmé inleder Smålandsoperan Kulturnatta med "En Romansresa". Duon Joakim Larsson, baryton och Markus Kvint på piano tävlar med detta romansprogram i Copenhagen Lied Competition i slutet av oktober, förklarar Helen.

- Till Älmhults kulturnatta kommer också Musikriket och Musik i Syd med äkta paret Jessica Pilnäs och Johan Norberg som bjuder på både visor och sköna jazzklassiker, berättar Helen.

Två rena Älmhultsband inom olika genrer och olika generationer gör båda sitt första offentliga framträdande i Älmhult under Kulturnatta. Det handlar om Confused in General och Indeed, som båda framträder på Köpmangatans scen under kvällen. Flera lokala band och musiker uppträder under lördagen, såsom till exempel Diöbandet Chordata, Köpmangatans återlåtare och Magpie.

"KulturKnatta"- Barn och familj​

Årets kulturnatta bjuder på massor av roligheter för hela familjen.  Framför allt bjuds det på många roligheter som handlar om att vara aktiv och själv skapa eller göra något kreativt. Trycka med hjälp av äpplen, trumma på murarstockar, leta dolda ord eller skapa blixtar… 

Under Kulturnatta lyser det lite varstans i oktobermörkret – på somliga platser hela tiden och på andra platser bara när DU gör någonting! Ingen kulturnatta utan eld! Under kvällen dansar eldartister runt på Älmhults gator och avslutar på Stortorget med en hisnande, magisk eldshow som även kvällspigga kulturknattar kan fänglas av. 

Historisk och samtida glasdesign

- Under årets Kulturnatta sätter vi bland annat också fokus på glas, konstglas och bruksglas, och särskilt glas från Elme glasbruk. Björn Arfvidsson, glasantikvarie från Kulturparken Småland, gästar Smaelta, som drivs av Lotta Pettersson, tredje generationens glasarbetare. Ta med dig eget glas från ”gömmorna” för en bedömning av Björn! Kanske har du en skattgömma där hemma, säger Helen Carlsson, kulturstrateg på Älmhults kommun.

Under kvällen visas även ett bildspel om Elme glasbruk, ett av länets största glasbruk, verksamt mellan 1917 och 1979.

I Studion visas också glaskonst av Kristine Lynum Bjerkem, glasblåsare från Glasskolan i Kosta, som på sin fritid blåser och formger glas. Några hus bort visar Anja Olsson designade glasflaskor hos Rena Rama Sara. Anja Olssons konst hittar du också på Folkets Hus.

Kontaktperson:

Helen Carlsson, 0476-55 219

Nyhet
Publicerad:
Till toppen