Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Magisk jojk och musik för våra mellanstadieelever

Under tre dagar har Folkets Hus scen fyllts med jojk och samisk musik då elever från årskurs fyra, fem och sex fått ta del av En Samisk Saga med gruppen Moaivi. Eleverna har under en tid läst på om och arbetat med minoritetskulturer däribland samekulturen.

Moaivi består av Johanna Sevä som är jojkare, renskötare och kompositör från Tuolpukka och Love Kjellsson som är musiker, konstnär, kompositör samt arbetar med teater och cirkus.

Moaivi består av Johanna Sevä som är jojkare, renskötare och kompositör från Tuolpukka och Love Kjellsson som är musiker, konstnär, kompositör samt arbetar med teater och cirkus. Han kommer från Rörum men bor och verkar i världen

De var väl förberedda när det var dags för konsert i Folkets Hus. Inför konserten har Klöxhultskolan lånat en Samelåda. Den innehöll kläder, lasso, en karta, olika faktatexter, renhorn, renskinn och andra saker från den samiska kulturen.

Samisk Saga låter våra barn möta samisk kultur och jojk

Barnen får tänka till och fundera kring hur olika våra liv kan se ut. Något som eleverna får lära sig är att det är skillnad mellan att sjunga och att jojka. Enkelt förklarat så beskriver inte jojken, så som sånger gör, en person eller en plats – jojken är personen eller platsen och den som jojkar blir personen eller platsen.

Efter dagens sista konsert har drygt 400 Älmhultselever från årskurs fyra till sex tagit del av föreställningen En Samisk Saga.


Om Skapande skola
Föreställningen En samisk saga ingår i Skapande skola-projektet, som finansieras av Statens Kulturråd. Statsbidraget Skapande skola syftar till att stärka samverkan mellan skolan och det professionella kulturlivet. Målet är att eleverna ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer och att deras möjligheter till eget skapande ökar. Skapande skola utgör ett komplement till skolornas egen kulturbudget. Alla barn och unga har rätt att få ta del av professionell och kvalitativ konst och kultur, som vidgar deras vyer, ger perspektiv och förståelse för världen de lever i. På så sätt kan de påverka och förändra sina och andras levnadsvillkor.

Nyhet
Publicerad:
Till toppen