Hoppa direkt till innehållet
Till startsidan

Friluftslivets år 2021

2021 är Friluftslivets år med sikte på att 10 procent av Sveriges befolkning ska vara ute mer under 2021 än tidigare. Upptäck friluftslivet och testa något nytt i naturen. I Älmhult finns gott om friluftsaktiviteter och möjlighet till ett rikt friluftsliv.

Kom och var med!

Friluftslivets år handlar om att få fler människor att vara ute i naturen och prova friluftsliv. Syftet är också att öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Projektet leds av Svenskt Friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Länsstyrelsen deltar i projektet på flera olika sätt, bland annat genom att samverka med aktörer i länet. Friluftslivets år 2021 ett stort samarbetsprojekt mellan organisationer och personer som vill delta i arrangemanget. Satsningen har kampanjnamnet Luften är fri.

Luften är fri – Friluftslivets år 2021

Det här är året för dig som kanske inte har upptäckt friluftsliv än, eller som är nyfiken på att testa att göra någonting nytt i naturen. Få tips och hitta friluftslivsaktiviteter nära dig på webbplatsen Luften är fri.
Webbplatsen Luften är fri Länk till annan webbplats.

Hitta ut i Älmhult - Naturkartan

Älmhults kommun rymmer många natursköna områden och upplevelser. Dessa hittar du nu i vår digitala guide Naturkartan.

Naturkartan finns både som webbplats och app. Här ryms en översikt på tillgänglig natur på ett inspirerande och samlat sätt. Detta möjliggör nu även att du som vanligtvis går vilse i naturen kan undvika detta tack vare din telefons GPS. Det finns inget att vänta på, ladda ner appen eller besök naturkartan.se/almhult för att upptäcka fler delar av Älmhults kommun.

Naturkartan Älmhults kommun Länk till annan webbplats.

Vi hoppas med denna guide kunna inspirera såväl besökare som invånare att ge sig ut i naturen för att upptäcka olika delar av vår vackra kommun.

På gång i Älmhult

Under året lyfter vi fram olika utomhusaktiviteter för att locka fler att röra sig mer ute i friska luften. Vi har ett rikt föreningsliv i vår kommun, och vår ambition är att lyfta fram det fantastiska utbud som finns.

Varför inte ge dig ut med cykel eller till fots och hitta det som finns runt husknuten?

I Älmhult har vi flera motionsspår. Vill du göra din promenad till en annorlunda upplevelse? Vill du möta roliga utmaningar, träna efter dina förutsättningar och ta del av intressant fakta? I så fall är aktivitetsrundan något för dig!

Aktivitetsrundan

Konceptet Aktivitetsrundan bygger på tolv skyltar längs en slinga. Vid starten finns en skylt som beskriver innehållet på rundan. På varje skylt finns en övning för barn och en för vuxna i två olika nivåer. Spännande forskning och intressant fakta om kroppen och hjärnan finns också med på skyltarna. Skyltarna är digitala där du via en QR-kod hittar övningarna som visas både med text, illustrationer och filmer.

I Älmhult finns idag två aktivitetsrundor i form av Puls & Styrka. De finns vid motionsspåren i Häradsbäck och i Klöxhultspåret.

Här hittar du mer information om vad som är på gång under året:

Vandringsleder och naturområden

 • Flera av kommunens grillplatser rustas upp.
 • Nya bänkar placeras på lämpliga ställen.
 • Bryggor att meta vid kommer att byggas på Yttre Näset för att ungdomar ska få landa och vara ett i naturen. Ett samarbete med Naturskyddsföreningen och Hagnässkolan.

Kanotleder

 • Nya vindskydd kommer att byggas längs med kanotleden under året.
 • Bryggor och grillplatser rustas upp. Bland annat har det byggts nya grillplatser vid Gustavsfors.
 • Det placeras ut nya "Ecoteco mulltoa/dass", bland annat i Vägla i Hallaryd och också ute vid Sikareveln. Arbetet sker tillsammans med byggprogrammet på Haganässkolan där elever har varit med och tagit fram husen till utedassen.

Badplatser

 • En 25 meter lång simlina kommer under sommaren att placeras vid Möckelns badstrand så man på ett säkert sätt kan räkna och simma en längre sträcka.
 • Det finns nu möjlighet att låna en badrullstol, Hippocampe, som du kan använda vid badplatsen i Bökhult. Hippocampe är en specialbyggd rullstol för dig som har rörelsenedsättning och som gör att du kan ta dig runt enklare i terrängen och även bada. Rullstolen går att låna i kommunens servicecenter.
 • Under året har det också placerats en badstege till vinterbadare i Bökhult.
 • Sand fylls på vid våra badplatser. Beachvolleybollplanen vid Bökult har också fyllts på med extra sand.

Motionsspår

 • Aktivitetsrundan finns nu med skyltar med rörelser i motionsspåret vid Häradsbäck och i Klöxhultspåret.
 • Det är viktigt att det är enkelt att ta sig fram vid våra motionsspår. Sly röjs därför med jämna mellarum vid spåren. Hör gärna av dig till oss om du sett platser där det behöver röjas mer.

Du är välkommen att delta

Vi vill att du som bor och verkar i Älmhult känner dig delaktig i Friluftslivets år.

Anordnar du eller din förening något under Friluftslivets år?

Vi uppmanar föreningar som anordnar evenemang eller har tips på aktiviteter under Friluftslivets år att kontakta oss. Tillsammans lyfter vi vår natur och friluftslivets värden.

Tagga dina inlägg i sociala medier

När du lägger upp bilder på tema Friluftslivets år- använd gärna hashtaggen:
#friluftslivetsår
#luftenarfri
#luftenärfri
#friluftslivetsåriälmhult
och tagga gärna @almhultskommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på Instagram du vill att vi ska dela dina bilder.

Den här sidan uppdateras löpande.

Till toppen