Artikeln publicerades 1 november 2022

Hög hastighet på Polygongatan

Förslag

Hej!
Hastigheten på Polygongatan i Västra Bökhult behöver ses över snarast innan någon allvarlig olycka händer. Varje dag kör personbilar och företagsbilar på gatan i väldigt höga hastigheter och trots att gatan är full av lekande barn är det väldigt få som saktar in. Jag hoppas att ni precis som vi vill åtgärda detta innan någons barn skadas eller ännu värre? väggrisar, vägbulor vad som helst men något behöver göras nu.

Svar

Hej,
Vi har fått in ett antal synpunkter från dig och grannar i området som samtliga upplever att hastigheten på Polygongatan är för hög och att det inte upplevs som en säker trafiksituation för barnen som bor i området. Vi har efter trafikmätningar och platsbesök beslutat att genomföra åtgärder. Den åtgärd som nu är beställd till entreprenör är sättning av så kallade GCM stenar. GCM stenar är de block som finns runt om i kommunen (till exempel längst Ljungbyvägen) och som blir en fysisk separering mellan gång- och cykelväg och körbana. Det positiva med GCM stenar är att de skapar en yta för oskyddade trafikanter och man kommer ifrån upplevelsen av att stiga rakt ut från sin tomt och ut på en körbana. GCM stenarna gör även att körbanan blir smalare vilket har en positiv effekt på bilarnas hastighet längst sträckan.

Vi hoppas och tror att detta kommer ha önskad effekt men jag vill även poängtera att det är i stort sett omöjligt att skapa en lösning som tvingar ned samtliga fordon till önskad hastighet. Hastighetshinder är effektivt på en specifik punkt (till exempel i anslutning till ett övergångsställe) men har dålig effekt längst en villagata då man hade behövt ha väldigt många hinder för att uppnå effekt längst hela sträckan. På längre sträckor är istället en avsmalning av hela sträckan bättre och det är därför vi har valt att gå vidare med denna lösning.

Arbetet är beställt och kommer vara på plats innan årsskiftet.

Med vänliga hälsningar
Emelie Lindholm Gatuingenjör