Artikeln publicerades 26 februari 2025

”Vi ser en positiv feedback från föräldrar”

Jonas Öberg, projektledare på Svenska E-sportsförbundet.

E-sport ingår sedan 2023 i Riksidrottsförbundet och är nu officiellt en del av det svenska idrotts- och föreningslivet. Men hur går det till att skapa en e‑sportsförening och hur funkar träningen? Vi tog ett snack med Svenska E‑sportsförbundet inför SM i e‑sport och Esports & Gaming Tour i Älmhult den 14–15 mars.

Ordet ”e‑sportsförening” har betytt olika saker genom åren. Historiskt har det varit lite allt möjligt, men sedan e‑sporten blev en del av Riksidrottsförbundet år 2023 så har definitionen blivit tydligare.

En e‑sportsförening är precis som en idrottsförening, bara att vi jobbar med olika e‑sportgrenar istället för fotboll, innebandy eller någon annan sport. Det finns samma grundkrav på till exempel regelbundna träningar, utbildning av ledare och att arbeta efter en utvecklingsplan för utövarna, berättar Jonas Öberg, projektledare för Svenska E-sportsförbundet.

Två vägar till att komma igång

Idag finns det två sätt att komma igång med e‑sportsträning: att skapa en helt ny e‑sportsförening eller att starta en e‑sportsektion inom en befintlig idrottsförening. För att starta en sektion krävs ett beslut på föreningens årsmöte och för att bilda en ny e‑sportsförening krävs samma saker som för andra idrottsföreningar.

Många av våra föreningar startas eller drivs av unga människor, som tycker att formaliteten kring föreningslivet känns främmande och lite skrämmande. Men vi har utbildat alla RF-SISU distrikt om e‑sport och det finns jättemycket stöd att få för att bilda en e‑sportsförening, både från dem och oss, säger Jonas.

Han berättar att Svenska E‑sportsförbundet just nu arbetar på en sida kallad ”Föreningsbildaren”:

Det är en hemsida som ska hjälpa dig att få allt på plats. Du går in på sidan, följer stegen och när du är färdig får du mallar för protokoll, stadgar och annat formellt som krävs i en förening. Så när vi har Föreningsbildaren på plats kommer det bli mycket enklare för nybörjare att engagera sig i e‑sporten.

Hur funkar det med åldrar och lag?

När uppstarten är gjord så gäller det att komma igång med träningarna. Även här erbjuder Svenska E‑sportsförbundet stöd och har tagit fram en guide för vad man ska träna och när man ska träna. I guiden används de klassiska åldersgrupperna med två års intervall, till exempel 8–9 år och 14 –15 år.

Att låta en 15-åring och en 10-åring träna ihop kan gå bra färdighetsmässigt, men det är bättre att hålla grupperna i någorlunda samma ålder. Då går det att anpassa träningar och tävlingar utifrån den fysiska, kognitiva och sociala utvecklingen för att det ska bli så bra som möjligt för spelarna, förklarar Jonas.

Precis som i många andra idrotter så handlar e‑sportträningen i början mycket om lek och att testa på olika grenar, till att sedan handla mer om individuella mål och utveckling. I äldre åldrar handlar det om att spetsa till sin kunskap, för att potentiellt kunna satsa på en proffskarriär.

”Vi förespråkar att man ska träffas”

Den stora skillnaden mellan e‑sportsföreningar och andra idrottsföreningar är möjligheten till digitala träningar. Numera krävs nämligen ingen gemensam uppstartslokal för att få ett så kallat LOK-stöd och det har sänkt trösklarna för e‑sporten.

Digitala träningar, där man sitter på olika platser, gör det lättare för våra föreningar att komma igång. De kan också vara ett viktigt komplement till fysiska träningar eller göra det möjligt att vända sig till ett större geografiskt område, säger Jonas.

Samtidigt är fördelarna med fysiska träningar stora. Enligt Jonas skapar det en annan stämning och ger bättre förutsättningar för dialog och relationer, både mellan spelare och till tränare. Det minskar också ”ströspelandet” och innebär ökad disciplin.

Vi förespråkar att man ska träffas och vi ser en positiv feedback från föräldrar som låter sina barn börja med organiserad e‑sport. Barnen måste se till att skolarbetet ska vara klart för att hinna äta och åka iväg på träning. Det gör att det blir en annan struktur i vardagen och det skapar en mer hälsosam relation till spelandet, avslutar Jonas.

Vill du veta mer?

På Svenska E‑sportsförbundets hemsida kan du se vilka befintliga e‑sportsföreningar som finns och läsa mer om förbundet. Där finns också information om e‑sportsgymnasier, landslag, ledarutbildningar och mycket annat.

Till Svenska E‑sportsförbundets hemsida Länk till annan webbplats.

Den 14 –15 mars hålls SM-finalerna i e‑sport i Älmhult och tävlingarna kombineras med Esports & Gaming Tour som erbjuder kul aktiviteter för alla åldrar. För att visa vad e‑sport innebär som idrott och uppmuntra fler unga till att delta i föreningslivet så kommer Älmhults kommun dela ut 150 entrébiljetter till kommunens högstadieelever.

Läs mer om evenemanget och gratisbiljetterna här