Artikeln publicerades 15 februari 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Vi fortsätter energieffektivisera

Snöig grusad vinterväg med gatlampor i skymningen.

Varje år byter vi ett antal gatubelysningsarmaturer till LED. I år ökar vi takten och byter närmare 1 000 armaturer. Vi startar nästa vecka.

– Att byta till LED har många fördelar. Vi minskar vår elförbrukning med mellan 50 och 70 %. LED ger en mycket bättre ljusbild och det gör att omgivningen ofta upplevs som ljusare och tryggare. Ljuset har också positiva effekter för trafiksäkerheten när man lättare ser varandra, förklarar Emelie Lindholm som arbetar som gatuingenjör och fortsätter:

– Vi slipper också åka ut och byta lampor i de nya LED armaturerna, vilket är toppen för miljön. I den äldre typen bytte vi glödlampor vart fjärde år. Den nya LED armaturerna har en högre driftsäkerhet och antal fel på vår gatubelysning har minskar avsevärt och vi kan fokusera på att förbättra i stället för att laga fel! Ytterliga en fördel med de LED armaturer som vi sätter är att de har en automatisk nattsänkning. De dimmar ner effekten på natten när färre folk är i rörelse. Där kan vi spara ytterligare 32 % i energiförbrukning.