Artikeln publicerades 27 maj 2025 Omsorg och stöd
Vård- och omsorgsprogrammet på Haganässkolan i nytt samarbete med hemsjukvård och rehab

Ett nytt samarbete mellan kommunens vård- och omsorgsutbildning och hemsjukvårdens sjuksköterskor och rehab är på väg att bli verklighet. Målet är tydligt: att höja kvaliteten på både utbildningen och vården – samtidigt.
Bakgrunden till samarbetet går att spåra till LSS-mässan tidigare i år, där en spontan konversation mellan skola och rehab ledde till en idé: Kan vi göra mer tillsammans för att förbereda eleverna för verklighetens krav – och samtidigt ge vår personal rätt förutsättningar?
Det började med att Katrin från skolan lyfte frågan. Hon ville veta hur vi kan säkra god kvalitet i förflyttningar, hjälpmedel och andra praktiska moment i vårdutbildningen, berättar Elin Johannesson från rehab.
Praktik som möter verkligheten
Samarbetet innebär att eleverna kommer att kunna träna praktiska moment med rätt utrustning. Hemsjukvården är redan i gång med insatser och rehabteamet startar med utbildningstillfällen på plats på Haganässkolan enligt schema till hösten – med återkommande, schemalagda övningar var tredje vecka för sin personal.
Det ger oss helt andra möjligheter. Vi får samsyn i hur vi jobbar, och eleverna får en tryggare övergång till arbetslivet, säger Ingela Svensson, vårdlärare.
Lärare från vård- och omsorgsutbildningen kommer också få möjlighet att delta på rehabs utbildningstillfällen – en viktig del för att säkra relevant undervisning.
Vinster för både elever och vård
Eleverna uppskattar de praktiska momenten och får möjlighet att träna med verkliga hjälpmedel på ett säkert och genomtänkt sätt. Dessutom underlättas introduktionen för sommarvikarier, och den ordinarie personalen får kompetensutveckling inom förflyttning och arbetsmiljö.
Vi ser tydliga vinster för arbetsmiljön, patientsäkerheten och kvaliteten i vården. Det är roligt att se vilken potential det finns när olika verksamheter möts och lär av varandra, säger Elin.
Ett gemensamt ansvar – och en framtidsfråga
Samarbetet har också ett större syfte – att långsiktigt säkra kompetensförsörjningen. Fler ungdomar behövs inom vård och omsorg i framtiden, och för att lyckas krävs ett nära samarbete mellan utbildning och arbetsliv.
Det handlar om att rusta både elever och verksamheter. Vi behöver fler medarbetare inom vård och omsorg, och vi behöver vara redo när fler äldre behöver vård, säger Stina.
Nästa steg i samarbetet blir att följa upp och utvärdera hur elever, personal och verksamheter upplever förändringen – och utveckla arbetet tillsammans.

Från vänster: Katrin Rongby, lärare, Elin Johannesson, arbetsterapeut, Stina Hagström arbetsterapeut, Antonia Nilsson, lärare, Madeleine Frost, sjuksköterska och Ingela Svensson, lärare.