Artikeln publicerades 21 november 2024 Bygga, bo och miljö
Våra snöexperter berättar – så hanterar vi snö och halka tillsammans
Nu kommer snart snö och halka, och våra medarbetare är redo att rycka ut. Snön är till glädje för många, men halka, plogbilar och snöskottning leder ibland till irritation. Ted Marthell är driftchef på produktionsavdelningen och Niclas Ahlberg jobbar som maskinförare. De berättar om vem som gör vad samt ger tips på hur vi kan hjälpa varandra.
Vinterväghållning är ett samarbete mellan privatpersoner, företagare, kommunen och Trafikverket; ingen kan göra det själv.
Vad gör vi och hur lång tid tar det?
På kommunen har vi startkriterier för att börja vårt arbete. Det innebär att vi inte halkbekämpar eller snöröjer om det bara varit någon minusgrad eller fallit någon centimeter snö under natten. Alla måste vara extra försiktiga, särskilt på morgonen, säger Ted och fortsätter:
Medarbetarna i snöjouren har varit beredda på att rycka ut sedan slutet av oktober. De håller koll på väderprognoser och när det väl är dags, sätter de sig i maskinerna och snöröjer tillsammans med externa aktörer.
Trafikverket har egna entreprenörer som utför vinterunderhåll på sina vägar.
Vid stora snöfall har Älmhults kommun drygt 30 enheter i gång som plogar och sandar. Det kan ta ett par dagar innan alla vägar, cykelvägar och fastigheter är snöröjda eftersom chaufförerna också behöver vila. Vid dessa tillfällen prioriteras att öppna upp så det blir framkomligt. Det kan upplevas trångt att köra och sikten kan vara sämre på vissa ställen på grund av snövallar.
Som privatperson behöver man också förbereda sig. Byt till vinterdäck, både på bil och cykel. Lägg en snöskyffel i bilen. Se till att ha broddar till skorna, framför allt om du är äldre. Kolla vädret innan du går och lägger dig och om det blir halka och snö, gå upp tidigare på morgonen. Då slipper du stressa. Kan dina ärenden vänta tills lite senare, avvakta gärna några timmar så är chansen större att det är plogat och sandat när du kör, tipsar Ted.
När börjar ni snöröja?
Prioriterade gång- och cykelvägar, prioriterade gator samt fastigheter plogas efter avslutat snöfall när det fallit minst 4 centimeter snö, oavsett tid på dygnet. Vid kraftiga snöfall kan vi starta innan det slutat snöa. Det innebär dock att innan alla gång- och cykelvägar och gator har plogats klart, är det tjockt med snö där vi startade. Och då börjar vi om. När det slutat snöa och plogningen är klar, halkbekämpar vi.
Mindre prioriterade gång- och cykelvägar plogas också efter 4 cm men nästan uteslutande på dagtid, måndag till fredag. Villagator plogas efter 8 cm och även de på dagtid, måndag till fredag utom i extremfall.
Enskilda vägar har lite annorlunda startkriterier och hanteras av vägråden. Där är det avgörande om marken är tjälad eller inte.
Trafikverket plogar sitt gatunät och är du fastighetsägare ska du skotta trottoaren eller gångstråket framför ditt hus.
Niclas, vad är största utmaningen i ditt arbete med snöröjning?
Största utmaningen är nog folks irritation och morgonstress som automatiskt verkar drabba många när snön vräkt ner under natten. Den största hjälp vi kan få är att alla tar det lugnt. Ring till ditt jobb eller förskola/skola och säg att du är sen och gör sedan det du ska i lugn och ro. För de flesta funkar detta. Under tiden gör alla vi som arbetar med snöröjning vårt bästa för att få undan snön och grusa så snabbt som möjligt. Någon gata blir alltid sist men vi kommer till alla, säger Niclas.
Ge oss några tips om sådant som är bra att veta
- Vi vet att många inte har möjlighet att parkera någon annanstans än utmed gatan, men om det är möjligt, försök parkera på en parkering när du vet att det ska snöa. När vi plogar går det inte att undvika att det blir en vall jämte din bil om den står utmed gatan. Bor du i lägenhet, hör med fastighetsägaren om det finns parkeringsplats att hyra så slipper du bli inplogad.
- Bor du i hus är tipset att om möjligt vänta med att skotta din uppfart tills vi plogat klart din gata. Skottar du innan vi kört förbi kommer snön i plogen delvis att åka in i din skottade uppfart, då där inte längre finns ett motstånd. I de flesta fall kör vi förbi ditt hus mer än en gång.
- Visste du att vid normal gatubredd och tjugo centimeters snöfall blir det cirka sextio centimeters vallar? Bor du vid en vändplats blir vallarna ännu högre.
- Du kan, till privata fastigheter, hämta sand till gångbanor och trottoarer kostnadsfritt på Drivågatan 17. Max 30 liter/gång.