Artikeln publicerades 23 september 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Utflykter blir en del i vardagen med hjälp av cargobike

Upp till ett par mil om dagen kan det cyklas på Lingonets nya cargobike när alla vill vara med om en utflykt.

Lingonet är en LSS-verksamhet för barn och ungdomar. Vissa kommer efter skolan medan andra bor här under korta perioder. Medarbetarna på Lingonet har funderat på vad de kan göra för att få de barn och ungdomar som är hos dem att vara mer utomhus. Då kom idéen om en cargobike.

­– Vi vill att de ska vilja vara mer utomhus. Vi har en fin trädgård och lekplats men många väljer ändå att vara inomhus. Med cargobiken blir det lättare, och mer spontant att ta sig ut. Den har blivit så populär att vi har fått lägga upp en plan så att det blir rättvist och att alla kan få en tur med cykeln, säger Anton Björnsson, stödassistent.– Så gott som alla vill åka ut med cykeln. Nu tar vi oss enklare ut till badplatser, lekplatser och stigar ut i skogen för att göra något spännande eller njuta av lugnet. Det är en helt annan uteupplevelse än att vara kvar på tomten eller i vårt kvarter. Och för oss som cyklar blir det vardagsmotion, berättar Lotta Thomasson, stödassistent.

Det var under sommaren som Lingonet fick cargobiken. Lions i Älmhult, som stöttar flera lokala verksamheter, har varit med och sponsrat den.

– Vi är glada att de valt att sponsra en del i cargobiken. Vi har också köpt cykelhjälmar i olika storlekar. Både hos Lions och hos oss pratar man om att göra skillnad för människor och cargobiken har verkligen hjälpt till med det. Det är en härlig känsla att se att även barn och ungdomar som sällan vill vara utomhus gärna vill göra en utflykt och hitta på något utanför huset, säger Marlene Arvidsson, enhetschef för LSS verksamheten Lingonet.