Artikeln publicerades 17 maj 2024

Upptäck Älmhults natur i vårsolen

En tjej klädd i svart går i grön solig skog.

Njut av det härliga vädret med en promenad i något av våra fina naturreservat.

I Älmhults kommun finns det 12 naturreservat med varierad natur. Våra naturreservat är fina friluftsområden för vandring och avkoppling. Det finns flera markerade vandringsrundor att välja mellan, både längre och kortare.

Möckelsnässlingan går igenom två naturreservat

Kronans naturreservat ingår tillsammans med Möckelsnäs naturreservat i Möckelsnässlingan. Möckelsnässlingan är cirka 8 km lång och går genom de två naturreservaten och sträcker sig sedan vidare upp till vackra Sikareveln. En stig genom skogen tar vandraren ytterligare norrut på halvön för att sedan vända tillbaka till Möckelsnäs.

Kronans naturreservat är ett område längs Möckelns strand med ädellövskog bestående av ek, avenbok och lind. Även Möckelsnäs är fullt av fin ädellövskog precis intill vattnet. Tillsammans utgör reservaten området av den yttersta delen av en halvö i sjön Möckeln.

Möckelsnässlingan på naturkartan Länk till annan webbplats.

Det finns fler alternativ utöver våra naturreservat för den som är sugen på att ut och vandra. Rundor på 1 km till 15 km med varierad natur.

Upptäck fler vandringsleder i Älmhult på naturkartan Länk till annan webbplats.

Naturreservat

Naturreservat bildas i syfte att tillgodose behov av områden för friluftsliv eller för att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer. Ett naturreservat är ett permanent skydd för att bevara och utveckla ett rikt växt- och djurliv.