Artikeln publicerades 26 november 2024

Tryggheten i Älmhults kommun fortsätter stärkas – årets undersökning visar positiva resultat

En manlig och en kvinnlig polis står vid tågstationen i Älmhult. De har gula västar på sig, på ryggen står det polis. 

Älmhults kommun ser fortsatt goda resultat i årets trygghetsmätning, med en förbättring av trygghetsindex för 2024. Genom långsiktiga trygghetsskapande insatser och samarbete med invånare, näringsliv och polisen minskar den upplevda otryggheten i samtliga områden av kommunen.

Trygghetsarbetet i Älmhults kommun har under året fortsatt med full kraft, och resultaten syns i årets trygghetsmätning. Kommunens problemindexvärde har sjunkit från 1,51 till 1,43, vilket motsvarar en låg problemnivå enligt mätningen. Det är ett kvitto på att de trygghetsskapande åtgärderna ger resultat.

Tillsammans med polisen, invånare och näringsliv har kommunen genomfört flera insatser, som trygghetsvandringar, grannsamverkan och dialogmöten. Dessa åtgärder har bidragit till minskad oro bland invånarna, och den upplevda otryggheten har minskat i alla tre geografiska områden: Älmhults tätort, övriga större tätorter och landsbygden.

Trots de positiva siffrorna är det på landsbygden som otryggheten fortfarande är högst, främst kopplad till oro för inbrott och stölder.

Denna upplevda otrygghet är något Älmhults kommun och polismyndigheten tar på största allvar. Vi planerar fler åtgärder som trygghetsdialoger och utökad grannsamverkan för att möta detta, säger Staffan Käll, kommunpolis.

Kommunen arbetar också aktivt med brottsförebyggande åtgärder enligt lagen om kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete.

Genom att skapa gemensamma lägesbilder och kompletterande åtgärdsplaner arbetar vi för att förebygga brott och stärka tryggheten. Särskilt fokus ligger på ett tidigt samordnat arbete för barn och unga, säger Elin Görbring, brottsförebyggande samordnare.

Om årets trygghetsmätning

Årets trygghetsmätning har genomförts bland 900 invånare i Älmhults kommun, med en svarsfrekvens på 58 procent. Älmhults kommun har deltagit i trygghetsmätningen under 20 år och ger oss värdefulla insikter som används i det fortsatta trygghetsarbetet.

Problemindexvärdet mäts på en skala från 0 till 6, där lägre värden indikerar färre upplevda problem. Älmhults kommun ligger fortsatt på en låg nivå, vilket pekar på en positiv utveckling av tryggheten i området.

Trygghetsmätningen är en del av kommunens långsiktiga arbete för ökad trygghet.