Artikeln publicerades 26 juni 2024

Till dig som tonårsförälder - råd inför sommaren

Ungdomar badar

Är du orolig för att ditt tonårsbarn verkar ljuga och kommer hem sent? Eller hänger han eller hon mest vid datorn eller mobilen? Läs mer om vilka tecken du ska hålla utkik efter för att upptäcka att något är på tok och vad du kan göra för att stärka relationen till din tonåring.

Förälder! Visste du att du är den viktigaste personen i ditt tonårsbarns liv?

För föräldrar kan sommarlovet vara förknippat med oro eftersom många barn då är ute längre på kvällarna, umgås med nya kompisar samt kanske kommer i kontakt med alkohol och narkotika för första gången. Genom att vara uppmärksam och öppen kan du som förälder hjälpa dem att undvika farliga situationer och ha en säker och rolig sommar.

Ett gott samspel och förtroendefullt förhållande mellan föräldrar och barn fungerar som en skyddsfaktor för barnen. Du har en viktig roll att hjälpa ditt barn att göra bra val och fatta kloka beslut. Som förälder kan du alltid göra skillnad, glöm inte det!

Tips för att stärka relationen och skapa en trygg miljö:

  • Var nyfiken på ditt barns aktiviteter och vänner.
  • Kommunicera tydligt om dina förväntningar och gränser för alkohol, narkotika och nikotinprodukter.
  • Var uppmärksam på förändringar i ditt barns beteende, som lögner, dolda aktiviteter eller nya kläder och telefoner.
  • Stäm av med andra föräldrar och var öppen för samtal om ditt barn känner sig pressat att prova alkohol eller narkotika.
  • Erbjud alternativ till riskfyllda aktiviteter och hjälp ditt barn hitta säkra och roliga saker att göra.
  • Delta aktivt i ditt barns digitala liv och sätt tydliga regler.
  • Var själv en bra förebild när det gäller alkohol.
  • Var medveten om vilka fester och evenemang ditt barn planerar att gå på och säkerställ att de är trygga.

Var där barnen är!

För att skapa en trygg och säker miljö för barn och unga vill vi uppmana föräldrar och andra vuxna att röra er ute där barnen finns, gärna på kvällstid. Vi vet att många ungdomar ofta befinner sig i centrala Älmhult, vid torget och stationsområdet, vid skolor och vid våra badplatser.

För att göra tonåren lite lättare för både föräldrar och unga, finns Tonårsparlören – en handbok full av fakta, argument och tips. Om du har ett barn som fyller 14 år bör du ha fått hem den i brevlådan, om inte så kan den hämtas hem som webbversion och ljudbok på: Tonårsparlören.se Länk till annan webbplats.

Mer information

Sök hjälp om du är orolig och var redo att ta itu med eventuella problem. Lita på din intuition, den är sällan fel. Du kan kontakta socialtjänsten eller polisen för råd och stöd. Du kan vara anonym.

Här hittar du telefonnummer till socialtjänstens jourtelefon ”Vägledningssamtal för föräldrar” som är öppen klockan 8.00-16.00 måndag-fredag. Du kan också skicka e-post.

Sommaraktiviteter för unga

Älmhults kommun erbjuder sommarlovsaktiviteter. Vad som händer, när och var ser du här:

Lov i Älmhult | Älmhults kommun (almhult.se) Länk till annan webbplats.