Artikeln publicerades 20 december 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Tidigare taxihuset blir Älmhult Art Center

Efter drygt trettio år i kulturhuset Blohmé har det blivit dags för Älmhults konstförening att flytta till nya lokaler - och eget hus. Våren 2023 öppnar nya Älmhult Art Center i det gamla taxihuset vid Älmhults station.

Det nya läget kan inte vara mer centralt. Det är det gamla resgodsmagasinet från 1920-talet, som senast hyste taxiverksamhet, som just nu renoveras för att bli Älmhult Art Center.

Kultur- och fritidsnämnden ställer sig positiv till förändringen:

Det känns väldigt roligt och kommer bli jättebra! Satsningen ligger helt i linje med nämndens kulturpolitiska mål - att skapa nya verksamhetslokaler i ett centralt läge, berättar Tomas Simonsson, ordförande Älmhults kultur- och fritidsnämnd.

Även kommunens kulturstrateg Helen Carlsson är entusiastisk:

Vilket lyft det här blir, både för föreningen och Älmhult. Jag är oerhört förväntansfull och tycker att det ska bli spännande att följa föreningens fortsatta utveckling och också se vad detta innebär för centrum och det lokala kulturlivet i stort. En helt ny publik kommer att ges möjlighet att möta kvalitativ samtidskonst.

Galleri i blickfånget

Besökarna kommer bland annat att kunna ta del av galleri, utställningar och olika workshops. Föreningen planerar också för att erbjuda fika från en lokal samarbetspartner.

Med vår nya centrala, inbjudande och luftiga lokal kommer konsten att bli mycket mer synlig för människorna i Älmhult. Det blir som ett stort välkomnande när man kommer med tåg in i byn. Vi kommer att kunna anordna fler workshops och sådant vid sidan av utställningarna och folk kan se vad som händer, komma in och ta en titt, säger Richard Van Dijkman, vice ordförande Älmhults konstförening.

Arbetet med Älmhult Art Center - ett samverkansprojekt

Utformningen av den nya konsthallen är resultatet av en nära dialog mellan konstföreningen och kommunens tekniska förvaltning och kultur- och fritidsavdelning.

Det ska vara lätt för konstnärer och styrelse att hänga utställningar och det ska bli bra för konstnärer och för besökarens upplevelse. Konstnärerna ska vilja komma till Älmhult Art Center, och de ska vilja komma tillbaka, menar Helen.

Efter att konstföreningen flyttat till sina nya lokaler kommer kommunens Kulturskola att flytta in i den tidigare konsthallen i Blohméhuset. Fritidsgården Freja flytta in i Kulturskolans lokaler på nedre plan.