Artikeln publicerades 7 april 2025

Studenter från Irland besökte Älmhult för att inspireras och lära sig om svensk förskola

Elever i klassrum

Älmhults kommun fick nyligen besök av elever och lärare från Irland, som reste hit för att lära sig mer om svensk förskolepedagogik och inspireras av arbetssätten i våra förskolor.

Besöket är en del av ett pågående Erasmusutbyte och i Älmhult besökte de tre förskolor: Möckelns förskola, Liljebacken och Hallaryds förskola. De har även haft ett utbyte med barn- och fritidsprogrammet på Haganässkolan där elever från båda länderna haft gemensamma lektioner.

Genom tidigare resor och utbyten via Erasmus har Klas Meadowson, förskollärare, träffat gruppen och väckt deras intresse för svensk förskola.

När jag berättade om hur vi arbetar här i Älmhult blev de genast nyfikna, säger Klas. Det har krävts mycket planering att få till besöket, men det har verkligen varit värt det.

Vad innebär samarbetet?

Syftet med samarbetet är att ge både svenska och internationella elever nya perspektiv och en djupare förståelse för sitt framtida yrkesområde. Älmhults kommun har deltagit i Erasmusprojekt i cirka 15 år, främst med tyska skolor – och nu även med irländska.

Att få vara utomhus – och använda riktiga verktyg!

Jag kommer att ta med mig idéer om hur vi kan få in mer lekbaserat lärande utomhus, berättade en av de irländska eleverna.

Hon lyfte särskilt fram att barnen i Älmhult får vara mycket utomhus, oavsett väder, och att de får arbeta med riktiga verktyg på förskolan.

Det var fantastiskt att se barnen använda hammare och trä för att skapa. Det främjar både självständighet, problemlösning och kreativitet.

Eget val i lärandet

En annan elev imponerades av hur barnen fick välja sina aktiviteter själva:

Jag älskade hur barnen kunde skriva upp sitt namn vid de stationer de ville vara på. Det fanns också ett konstnärsrum där barnen kunde måla fritt – och ett rum med projektor där de kunde rita av bilder direkt på väggen.

Förhoppningen är att utbytet leder till fortsatt samarbete och fler inspirerande möten mellan framtidens pedagoger – både i Sverige och utomlands.

Studenter lyssnar på en förskollärare som berättar