Artikeln publicerades 10 maj 2022

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Storslaget och spektakulärt när teatern Guldet kommer till Älmhult

Nu är det dags att låta sig förtrollas! På lördag ges Älmhultsborna en unik möjlighet att träda in i en glimrande musikalisk sagovärld. Drygt en månad efter premiären i Växjö kommer Charlotte Engelkes lekfulla version av Rickard Wagners opera Rhenguldet till Live! och Älmhult.

Lördag den 14 maj klockan 11.00 ges en föreställning för barn och familj. Då har kommunens alla elever åk 1 och 2 redan fått uppleva föreställningen.

Vad är Guldet?

Guldet är en lekfull version av Rickard Wagners opera Rhenguldet. En musikalisk familjeföreställning för barn i åldrarna 5-9 år. Här blandas opera, parkour, dans och skådespeleri i ett spektakulärt och storslaget musikaliskt äventyr. 

Charlotte Engelkes, regissör och koreograf:

– Guldet handlar om att dela lika, om att stjäla, om att ha all makt och få bestämma över någon annan, om att hjälpa någon, om att få vara tillsammans och leka.

Samverkansprojekt

Bakom projektet finns många arrangörer och medarrangörer som gör det hela möjligt. Skolprojektet och de offentliga föreställningarna arrangeras av Älmhults kommun i samarbete med Regionteatern Blekinge Kronoberg, Live Älmhult och IKEA i Älmhult, tillsammans med ABF och Älmhults teaterförening.

Därutöver arrangeras elevutställning med Guldet-tematik genom ett samarbete med ett antal centrumbutiker.

Alla elever i åk 1 och 2 får uppleva storslagen scenkonst på Live!

Det är ett avancerat scenbygge som ska sättas på plats innan elever och pedagoger kan bänka sig framför scen. Under tre dagar, onsdag-fredag 11-13 maj, kommer drygt 500 elever från åk 1 och 2, Älmhult, att få ta del av Guldet på Live Älmhult. Skolföreställningarna ges vid två tillfällen per dag, sammanlagt sex skolföreställningar.

Grundskolechef Anna Rix Grönvall är entusiastisk över projektet:

– Det är fantastiskt roligt att våra elever i åk 1 och 2 får uppleva den här föreställningen. Jag tror att mixen av musik, parkour och skådespeleri kommer att fånga deras intresse.

Det allra bästa för barnen

Även kommunens kulturstrateg, Helen Carlsson, är entusiastisk:

– Det känns helt otroligt att få den här föreställningen till Älmhult och kunna erbjuda kommuninvånarna scenkonst av den här kalibern och i det här stora formatet. Guldet bjuder verkligen på precis allt.

– Jag hoppas att riktigt många tar chansen att uppleva detta när det kommer till Älmhult. En fin tanke är att barn, föräldrar, syskon och mor- eller farföräldrar, går tillsammans för att uppleva det som barnet i veckan fått ta del av tillsammans med sina klasskamrater. Detta är verkligen en föreställning som tål att upplevas mer än en gång.

Fakta: Offentliga föreställningar

Datum och klockslag: Lördag den 14 maj kl 11.00.
Plats: Live ÄlmhultTrailer: Guldet - Wagners opera Rhenguldet - Regionteatern Blekinge Kronoberg Länk till annan webbplats.

Kontaktperson: