Artikeln publicerades 20 juli 2023

Denna artikel är äldre än fem månader och innehållet kan vara inaktuellt.

Roliga sommarjobb kan leda till framtida rekryteringar

En ung kvinna och man i kontorsmiljö.

I år feriearbetar och sommarjobbar cirka 400 personer hos oss. Kommunledningen, vård och omsorg, fritidsverksamheten (Fenix), produktionsavdelningen (gata-park) och Återbruk är verksamheter som får hjälp av sommarjobbare.

Samarbetet med Arbetsförmedlingen har i år gjort det möjlig att för oss att anställa ytterligare 10 ungdomar över sommaren. Två av ungdomarna, Blewusi Adzivor och Weronika Irena Engler, har fått ett speciellt uppdrag från individ och familjeomsorgen. Det handlar om att undersöka ungdomars syn och inställning till socialförvaltningen, berättar Björn Hultman, arbetsmarknadskoordinator inom Arbete och försörjning.

Vi har tagit fram ett underlag till en enkät där vi frågar om ungdomars syn på ”socialen”. Vi använder ett enkelt språk och det handlar om attityder inte personliga upplevelser. Vi samarbetar med bland annat Fenix för att kunna prata med ungdomarna, berättar Blew Adzivor.

Under vår sista vecka ska vi sammanställa svaren och sedan kommer vi att redovisa det för medarbetare som arbetar inom socialtjänsten, säger Weronika Irena Engler.

Sommarjobb är ett steg in i arbetslivet och det ger också möjligheter för ungdomar att prova på olika yrken. En bra sommarjobbupplevelse kan bana väg för att personen i framtida vill jobba hos oss. Och på kort sikt hjälper de oss med att hålla våra olika verksamheter i gång. Det är också roligt att vi med deras hjälp kan göra vissa uppdrag som vi själva har svårt att hinna med, säger Indira Ruiz Lundgren, arbetsmarknadskoordinator inom Arbete och försörjning.​​​​​​​

Älmhults kommun rekryterar för sommarjobb. Man kan söka när man fyllt 16 år inom vissa verksamheter. Feriejobb gäller ungdomar födda mellan 2005-06-01 och 2007-12-31.

Samarbete med Arbetsförmedlingen innebär ​​​​​​​10 sommarjobb inom Överenskommelse Ungdomsjobb 2023 - Jobb för ungdomar och sommarjobb för ungdomar med Arbetsförmedlingen.